ПРЯСНА ПАСТА СЪС СМЕТАНОВ СОС

продукти : *за пастата

400-450 гр.бяло брашно;
1/2 ч.л.сол;
4 бр.яйца;

продукти:*за соса със сметана

470 гр.заквасена сметана;
500 гр.свинска кайма;
1/2 гл.кромид лук;
1/2 челена чушка;
1 ч.л.сух босилек;
50 гр.кашкавал;
черен пипер;
сол;
олио;
босилек(зелен);

Пресяваме 400 гр. от брашното и объркваме със солта.Правим кладенче в което чукваме яйцата.Омесваме меко,не лепнещо тесто ,което разделяме на 4 топчета.
Разточваме много тънки кори,които набрашняваме обилно.навиваме на руло и с остър нож нарязваме на тънки резенчета.

 Разтръскваме и оставяме пастата да завехне за половин час...
Нарязаните на ситно лук и чушка запържваме за 3-4 мин.в добре загрято олио.Добавяме каймата и разбърквайки натрошаваме месото с помощта на дървена лъжица.Посоляваме.Когато сметнем ,че каймата е готова заливаме със сметаната,разредена с 150 мл.вода.Поръсваме с черния пипер и сухия босилек.
Пет минутки преди да изключим котлона добавяме настъргания кашкавал.
В удобна тенджера сваряваме пастата в подсолена вода до етапа."алденте" :)
Объркваме пастата с прекрасния сос.Поръсваме с накъсан пресен босилек и сервираме!



Коментари

  1. Поздравления за пастата, Милена! Не бих имала време сама да си я направя точно сега, но разполагам с хубава италианска паста и с удоволствие бих пробвала идеята ти за сметановия сос! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Не си падам по пастата, но твоята ми хареса:)

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар