продукти:
3 бр.яйца;
1 ч.ч. прясно мляко;
1 ч.ч.кристална захар;
1/2 кубче пресна мая;
1 с.л.течна ванилия;
125 гр.краве масло;
кората на 1 лимон;
щипка сол;
около 600 гр.брашно;
захар,кълцани бадеми за поръсване:
яйце за намазване;
локум за плънка;
В малка част от топлото млеко разрватяме маята,добавяме по 1 с.л.брашно и захар.Оставяме кашичката да удвои размера си.
От брашното и останалите продукти,без разстопеното масло омесваме меко ,леко лепнещо тесто.Покриваме с памучна кърпа и оставяме тестото да втаса.
Втасалото тесто омесваме добавяйки малко по малко маслото.
Оформяме един или два по-малки козунака в желана форма.Като ако правим един козунак нразделяме на 3 топки.Всяка от тях разточваме на елепса върху която разпределяме локумче.Навиваме и усукваме.с тези фитили си оформяме козунака.
Оставяме да втасат и когато това стане намазваме с разбит жълтък и поръсваме с бадеми и захар.
Печем на 150С!
3 бр.яйца;
1 ч.ч. прясно мляко;
1 ч.ч.кристална захар;
1/2 кубче пресна мая;
1 с.л.течна ванилия;
125 гр.краве масло;
кората на 1 лимон;
щипка сол;
около 600 гр.брашно;
захар,кълцани бадеми за поръсване:
яйце за намазване;
локум за плънка;
В малка част от топлото млеко разрватяме маята,добавяме по 1 с.л.брашно и захар.Оставяме кашичката да удвои размера си.
От брашното и останалите продукти,без разстопеното масло омесваме меко ,леко лепнещо тесто.Покриваме с памучна кърпа и оставяме тестото да втаса.
Втасалото тесто омесваме добавяйки малко по малко маслото.
Оформяме един или два по-малки козунака в желана форма.Като ако правим един козунак нразделяме на 3 топки.Всяка от тях разточваме на елепса върху която разпределяме локумче.Навиваме и усукваме.с тези фитили си оформяме козунака.
Оставяме да втасат и когато това стане намазваме с разбит жълтък и поръсваме с бадеми и захар.
Печем на 150С!
Хей, вълшебнице, не е ли рано за лимонадата, нещо чайче да бе предложила в този студ:) дори за мен чаша топла млекце с този прекрасен козунак!
ОтговорИзтриванеЕто това е любимият ми козунак-с локум.
ОтговорИзтриванеМиленка,
ОтговорИзтриванеи ние така го правим - с локум.Много вкусен и ароматен става.Слагаме и орехи, бадеми, стафиди и сушени боровинки.В този вариант най - много ни допада.Разкошно е твоето предложение.
Поздрави !