Задължително преди да Ви запозная с нужните съставки държа да споделя с Вас,че тази разядка е прекрасна ....Ако обичате лещата,то решете се и пробвайте,задължително ще запазите рецептата като важна за вашата трапеза!
продукти:
250 гр.червена леща;
1 малка гл.лук;
4 скил.чесън;
1 морков;
2 бахара;
1 дафинов лист;
1/2 ч.л.кимион;
1/2 ч.л.къри;
1 лимон(сок);
зехтин;
сол;
Покриваме със зехтин дъното на тенджерка.В затоплената мазнина пускаме ситно нарязаните 2 скил.чесън,лук и морков....Добавяме и измитата леща.Подправяме със сол,къри,кимион.Пускаме бахара и дафиновия лист.Заливаме с 250 мл.вода.Когато тя изври махаме бахарчетата и дафиновия лист.Тъй като лещата не е готова добавяме още вода и ако е нужно допълнително сол.Трябва течността да е напълно редуцирана(в тази връзка степента на котлона е намалена,а вие сте до тенджерата с леща и бъркате ,защото гъстата смес може да се захване,а вие от друга страна внимавате да не ви опръска).
Дърпаме от огъня...Хумусът трябва да изглежда по следния начин ..гладко пюре от леща с малки парченца морков....:)
Счукваме останалите две скилидки чесън и ги добавяме към хумуса заедно с лимоновия сок.
Поднасяме с поръска от лют пипер(за тези които обичат),магданоз и зехтин.
Миленка,
ОтговорИзтриванечудесна разядка, червената леща е много вкусна и подходяща за резлични видове пюрета и хумос.Веднага си открадвам рецептата за проба.
Поздрави !