продукти:
400 гр.консервирана печурка(800 гр.пресна);
250-300 гр.ориз;
1 малка гл.кромид(3-4 стр.пресен лук);
1 с.л.зърна черен пипер;
зехтин;
сол;
магданоз;
вода(зеленчуков бульон) в съотношение 1:3 (ориз:вода);
Ако гъбите са ни пресни се измиват,нарязват и задушават в зехтина,а ако са от консерва се прецеждат и за кратко ги запържваме в затопления зехтин.Добавяме наситнения лук(аз добавих и 2 стр.пресен чесън).Изсипваме и ориза,след избистрянето му заливаме с първата порция вода(зеленчуков бульон).Посоляваме и подправяме със счукан черен пипер.Разбъркваме до редуциране на течността.Добавяме втората порция течност...отново трябва да се поеме напълно и тогава сипваме последната,трета водна течност.
Поднасяме с наситнен магданоз!
Чудесно леко пролетно ястие. Поздрави, Миленка!
ОтговорИзтриванеТака е,а и винаги може да е различно :) !Един път му добавя човек маскарпоне,друг път бяло вино и пармезан...Чудесно е наистина,Кате!
ИзтриванеМиленка,
ОтговорИзтриванегъбите традиционно се ползват много в постната кухня.Особено в руската кухня са на голяма почит.А ризотото с тях е много вкусно, красиво и питателно.Стига да нямаме страх при консумация на диви гъби, да употребяваме култивирани.
Поздрави !