понеделник, 30 януари 2012 г.

СЪРМИ ПО МЕРАКЛИЙСКИ

продукти:

1 кг. свински бут;
150 гр.сланинка /пресна/;
1 стрък праз;
1 ч.л.кимион;
1 ч.л.черен пипер;
1 ч.л.зеленчукова подправка;
2 щипки сол;
200 гр.топено сирене;

листа от кисело зеле;
100 мл.олио;

Нарязваме месото на късчета и ги овкусяваме с наситнения стрък праз,кимиона,черния пипер,солта и зеленчуковата подправка.Нарязваме на ситно сланинката и я прибавяме към месото.Объркваме и оставяме в хладилника за  5-6 часа.
Вземаме зелево листо слагаме от местната смес около половин шепичка /около 50-70 гр./.
Слагаме парченце топено сирене и завиваме сърмата.Нареждаме сърмите в гювеч,чието дъно сме постлали със зелеви листа.
Заливаме ястието с 1 ч.ч.зелев сок,1 ч.ч. вода и олиото.Ако е останало от топеното сирене и от плънката -разпределяме върху сърмите.Мушкаме гювеча във фурната и печем за около 2 часа на 180 градуса.
Много вкусно ястие,което е причина за чести гостувания на приятели-на сладка приказка и чаша вино:)


Няма коментари:

Публикуване на коментар