вторник, 10 април 2012 г.

ТОРТА"ЕЛИНОР"



продукти за блата:

2 жълтъка;
1 каф.ч.захар;
1 каф.ч.брашно;
1 с.л.какао;
1 с.л.кисело млеко;
1 ч.л.бакпулвер;

продукти за целувчения блат:

2 белтъка;
1оо гр.захар;
1 с.л. брашно;

продукти за крема:

300 мл.течна готварска сметана;
1/2 ч.ч.захар;
1 каф.ч.кокосови стърготини;
2 желатина;
1 ч.ч.кайсии/плод от компот/;

1 ч.ч.сок от кайсиев компот;

продукти за украса:

1 каф.ч.бадемов чипс;
кокос;
50 гр.млечен шоколад;
2 с.л.ром;
20 гр.масло/маргарин/;

Първо се заемаме с целувчения блат,за да има време хубаво да изстине.Разбиваме белтъка на твърд сняг и постепенно прибавяме малко по малко захарта и продължаваме да разбиваме.Прибавяме брашното и и печем целувчени блат в тортена форма с намазнена хартия на дъното.Печенето става на 170 С.


Основния блат приготвяме като към киселото млеко прибавим набухвателя.Разбъркваме хубаво с жълтъците, сипваме захарта и какаото.Малко по малко прибавяме към сместа брашното и получаваме гладко тесто,което печем в същата форма за тората,в която пекохме предния блат.Печем на 180 С до готовност.
Желатина накисваме в 1 каф.ч.вода,а през това време разбиваме сметаната докато стане пухкава и гъста смес.Прибавяме захарта и продължаваме да разбиваме с миксера,като постено сипваме и кокоса заедно с обелените кайсии.
Вече набъбнзлия желатин разстваряме на водна баня и на тънка струйка сипваме в смерановия крем.
Започваме да сглобяваме......Основният блат слагаме в тортената чиния и сиропиираме със сока от компота.Слагаме ринг около блатчето и сипваме 1/2 от крема ,заглаждаме и слагаме целувката .Покриваме с останалия крем като оставим много малко /за да замажем страните /и мушкаме тортата за 15 мин. в хладилник.
Махаме ринга.разпределяме остатъка на крема по страниците на тортата,които напудряме хубаво с кокос.
Украсяваме с бадемов чипс и разстопен шоколад на водна баня с масълцето и рома.


Прекрасна торта се получи..ще ми е приятно ако я опитате и вие!


Няма коментари:

Публикуване на коментар