вторник, 28 август 2012 г.

ЗАВИТ КАРТОФ В ЗЕЛЕНЧУКОВ СОС



продукти:
10 бр.малки картофчета/колкото пинг-понг /;
500 гр.кайма /смес/;
1/2 ч.л.сол;
1/2 вр.магданоз;
1 бр.яйце;
1 ч.л.подправка "Илка"/черен пипер,кимион,сол,чубрица,сминдух,...../
олио;

сос:
1 кг.добре узрели домати;
1 гл.кромид лук;
1 бр.тиквичка;
6 скил.чесън;
2 с.л.захар;
1/2 с.л.сол;
1/2 вр.магданоз;
1/2 ч.л.черен пипер;
100 мл.олио;

Обелваме картофите и ги сваряваме във вода,в която сме сложили половината лъжичка сол.
Омесваме каймата с яйцето,подправките и наситнения магданоз.
Всяко картофче овиваме с поелата аромати кайма.
Нареждаме месните топки в тавичка и ги поръсваме с малко олио.Печем ги на 170С до готовност/около 15-20 мин./.

Соса приготвям като настъргваме доматите и към тях прибавяме наситно нарязаните :лук,скилидки чесън,дръжките на магданоза и поръсваме подправките.Поливаме с олиото и включваме котлона и оставяме на тих огън да изври водата,така че сосът да остане на мазнинка:))))Пет-шест минути преди да дръпнем тенджерата от котлона прибавяме тиквичката,нарязана на средно големи кубчета.

Поднасяме като покрием дъното на чинийката със сос и в него разположим завития картоф.
Поръсваме със свеж ,ароматен магданоз!




2 коментара:

  1. хехе,Миленче,как си го повила това картофче...и то как се е сгушило само...много интересно и обзалагам се вкусно,браво,харесва ми!
    Поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване