вторник, 16 октомври 2012 г.

ЛЮТЕНИЦАТА НА БАТЕ ГОШКО


Лютеницата е царицата на семейната ни зимнина.Съпругът ми е основният и главен шеф в нейното приготвяне и и "бае"от цялото си сърце:))Има защо,резултатът сам говори за себе си:мажеш филийка след филийка и искаш още и още.....
Според моето момче хубавата лютеница става от хубав материал,качествено въртене и отношение:)


продукти:
60-70 кг.червена капия;
5,200 кг.доматено пюре;
5 кг.моркови;
5 кг.патладжан;
1,5 кг.картофи;
1 кг.кромид лук;
3 л.олио;
20гр.босилек;
80-100гр.черен пипер;
100-120гр.кимион;
2 кг.захар;
стрък кервиз;
сол на вкус/около 150-200 гр./;


Чушките и патладжаните изпичаме по стария начин:на огън-на тенекия.
Картофа,лукът,морковът и кервиза се сваряват в подсолена вода.
Печените пиперки и патладжан се обелват и смилат.Изсипваме в голяма тава и към тях прибавяме смлените сварени зеленчуци.
Слагаме тавата на огъня и започваме да бъркаме.Когато вече заври,отнемаме от огъня да не я захванем.


Когато водата преценим,че е извряла прибавяме доматеното пюре.Продължаваме да бъркаме.Препържваме олиото и малко по малко го прибавяме към зеленчуковата смес.Постепенно сипваме захарта,солта и подправките.
Сипваме готовата лютеничка в бурканчета ,които затваряме и стерелизираме за 20 мин..



7 коментара:

  1. Миленче,хвала на твоя Гошко,гледай какъв казан с лютеница е подхванал!Браво,страхотен тандем сте!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Оле,цял казан с лютеница.Като гледам продуктите,наистина трябва казан да ги побере.Предполагам,че не остава до пролетта!Да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  3. Миленка ,чак усетих аромата на тази вкусна лютеница!
    Поздравления за майстора!Изглежда си знае работата.:)
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  4. Ха, ха,"дозичката" ми хареса!!!Поздрави за момчето!.....Мъжка работа е варенето на лютеница!
    Хубава вечер на семейството!

    ОтговорИзтриване
  5. Милена, да ти е жив и здрав бате Гошко! За таково количество вкусна лютеница наистина си иска мъжка ръка!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Уау! Ама много сериозно количество сте забъркали! И рецептата изглежда вкусна - аз поне досега не съм срещала в лютеницата да се слагат и картофки!

    ОтговорИзтриване
  7. Много прилична доза, Миленка! Ама пък ще е вкусно цяла зима :)
    И поздравления за "бате Гошко"! и за ентусиазма да я бърка, и за късите панталони :)) аз че с анцунг стоя и още ми стои петното от изгорено на крака.

    ОтговорИзтриване