събота, 27 октомври 2012 г.

ВОАЯЖ ДО с.СКАНДАЛО общ.АПРИЛЦИ и МАСЛЕНА ТАРТА С ТИКВА

Тръгнахме от Пловдив към 14:30 ч. и около 17:30 вече паркирахме колата пред разкошното хотелче "Старото Скандало".Точно до хотела е стара църква,построена е през 1870 "Св.Арахангел Михаил"/за съжаление я отварят само в събота и неделя/.
Хотелът е умело и с желание е реновиран от абаджийница.Запазени са всички постройки и одаите/стаите/са прегодени за преспиване.
Във вътрешния двор лъха на история.....


Уюта е силно осезаем и до голяма степен е благодарение на малкия но прекрасен екип,който се грижи за нас.
Тъй като вече започваше да се смръчава нямаше как да се разхождаме,решихме с моето коте че ще приседнем в механата да се подкрепим:)))
Хапнахме прекрасни салатки,свински плетеници с мед и орехи...Поздравления за готвача Петко:)!Пийнахме и Троянска сливова и вода от чешмата на двора.
Настана вечер........
Прекрасната утрин ни поглези със слънце,тишина и мекички:)))

Тъй като ни предстоеше път хапнахме на бързо и започна обиколка на района, да напълним душите и очите си с природа...
Насочиха ни и потеглихме.Посоката бе "ДЕЛИЙСКОТО ЧУЧУРЧЕ",а разстоянието до него 1,800 км..
По пътя от дясно на нас лъкатушеше река,а коритото и е издялано от скали.

Пътя го изминахме на един дъх.




Природата ни омайваше с интересни форми и звуци.....Пристигнахме до заветната цел:Делийското чучурче.



Пийнахме студена водичка и огледахме около него.Тази местност е поддържана от местното туристическо дружество,за което ги поздравявам.
Върнахме се.Взехме си "ДОВИЖДАНЕ!"и потеглихме с идеята за връщане:)))).

МАСЛЕНА ТАРТА С ТИКВА


продукти за тестото:

250 г. брашно;
125 г. краве масло;
1 разбито яйце;
2 щипки сол;
1–2 с. л. вода;

плънка:

500 гр.тиква;
1 бр.дюля;
100 гр.орехови ядки;
150 гр.захар;
1 ч.л.канела;


Знаем как се меси маслено тесто:бързо.Омесваме,опаковаме във фолио и прибираме за 20 мин. в хладилник.
Започваме с приготвянето на плънката.
Нарязваме тиквата,настъргдваме и дюлята.Поставяме ги в малка тенджерка ,която поставяме на загрят котлон.От време на време пазбъркваме.Целта е да се задуши дюлята от водата на тиквата и постепенно да омекнат плодовете/зеленчуците.Когато всичко вече е придобило консистенцията на каша сипваме захарта и продължаваме да бъркаме да не се захване.След около 10 мин дърпаме от огъня и ароматизираме с канела.Оставяме да поизстине за 10-15 мин..
Разстиламе или разточваме тестото в силиконова форма.Изсипваме плънката и върху нея разпределяме целите орехови ядки.
Печем на 160 С.Готовата ,изстинала тарта поръсваме с малко пудра захар.

12 коментара:

  1. Миленка, това място е непознато за мен и ти благодаря, че го показа в цялата му красота! Обожавам природата и разходките сред нея! Чудесни снимки си направила, а тартата е разкош!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ооооо,имам още много снимки,но .....нека не прекаляваме:))))Наистина е прекрасно кътче,Кате.

      Изтриване
  2. Хубава разходка сте си направили , Миленка!Стара планина има какво да покаже .
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наистина се разходихме и си починахме както се казва-по мерак:))),Вили!Поздрави и от мен:))

      Изтриване
  3. Как ми се ходи на някое такова местенце, малко да се откъсна от шумотевицата! Чудесни снимки, Миленче, и много вкусно, много - и мекичките, и тартата, и въобще човек така може да се размечтае...
    Сърдечни поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мими,пожелавам ти сбъдване на желанието в най-скоро време:))

      Изтриване
  4. И разходката и рецептата-прекрасни!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Блазе ви-хубава разходка сте си направили.И сте си похапнали сладко,сладко....
    Приятна неделя,Миленче!

    ОтговорИзтриване
  6. Миленче,блазе ви,от Пловдив бързо се стига и до столицата,и до планините,и до морето.Чудесен сладкиш,с любими продукти,много ароматен и с хрупкава основа,харесва ми!
    Прегръдка и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси,прегръдки и пожелание за вълнуваща неделя:)))))

      Изтриване