събота, 10 ноември 2012 г.

ПИТКИ


продукти:

500-600 гр.бяло брашно;
1 яйце;
300 мл.вода;
2 с.л.кисело млеко;
1 с.л.сол;
3 с.л.захар;
11 гр.суха мая/1 пак./;
3 с.л.олио;

олио за омесване;
мак/сусам,лен/ за поръсване;

Разбиваме /в съда,в който ще омесим тестото/киселото млеко във водата.Прибавяме захарта и маята.Покриваме купата с найлоново фолио и с кърпа.Когато маята се захванала прибавяме олиото,яйцето,солта и малко по малко сипваме от брашното.Събираме с дървена лъжица или шпатула.Омесваме леко лепящо,меко тесто.Пак завиваме купата и оставяме за час да втаса сместа.
От хубавото,пухкаво тесто оформяме топки,които доомесваме на плота с олио.Подреждаме питките в тава като оставяме место между тях и ги поръсваме с макови семена.
Печем в предварително загрята фурна на 200С/около 15 мин/.

9 коментара:

  1. Ех, че пухкави! Много хубави са станали!

    ОтговорИзтриване
  2. Преди още да стигна до коментара на Траяна и аз възкликнах така - ех, че пухкави :) !
    Миленка , много хубава рецепта !
    С прегръдка !

    ОтговорИзтриване
  3. Чудно са се получили! И рецептата е много хубава! Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  4. Наистина са много вкусни тези пухкавелки:))
    Благодаря Ви момчиета и прекрасен неделен ден:))))))

    ОтговорИзтриване
  5. Пухкавелки и красавици са тези питки! Няма нищо по-вкусно от домашно приготвеният хляб във всичките му разновидности! Много са хубавки питките!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хлябът е царят на масата...,нищо че после малко се назорваме диетки:))))Благодаря ти,Кате!

      Изтриване
  6. Наистина пухкави питки! И аз предпочитам домашния хляб, но все по-рядко правя, че все не достига време :) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дианка,само за аромата си струва:))))Прегръщам те!

      Изтриване