петък, 8 февруари 2013 г.

КАЧАМАК СЪС СПАНАК


продукти :
500 гр.царевично брашно;
1 с.л.сол;
1 1/2л.-2 л.-вода;

продукти за добавката:
150 гр.замразен спанак;
1 гл.кромид лук;
100 гр.луканка"Панагюрска"или друга;
50 гр.краве сирене;
5-6 с.л.олио;
1 каф.л.сол;

кашкавал за поръсване /около 100 гр./;
масло за пържене/около 50гр./ ;

В подсолената вряща вода изсипваме царевичното брашно . С помоща на пасатора постигаме гладкостта на качамака,след което бъркането продължава с дървена лъжица.
Готовия качамак изсипваме върху найлоново фолио,с което сме застлали дъното на правоъгълна тава.Когато изстине нарязваме на удобни парчета качамака.
Качамака пържим до златисто и от двете страни в масло.

В загрятото олио запържваме за кратко наситнения кромид.Пускане в мазнината и шайбите замразен спанак и похлупваме за 5 мин.тенджерката с капак,за да стигнем до задушаваме и пълното размразяване на спанака.Посоляваме и прибавяме нарязаната на кубченца луканка.Когато всичката вода е изпарена ,а зеленчука е сготвен изключваме котлона и натрошаваме сиренето.

Върху златистите ,топли парченца качамак разпределяме  спаначената добавка и поръсваме с настърган кашкавал.
При желание към ястияето може да се поднесат и сосчета,но аз лично предпочитам без:))
Да Ви е сладко!



6 коментара:

  1. Супер много ми се прияде качамак, страхотно изглежда с ароматната плънка, Миленче! Чудно хрумване!

    ОтговорИзтриване
  2. Оле, много ми харесва! От кога се каня да си приготвя качамак, но тази рецепта направо ме грабна /то не само тази :) /
    Вкусна идея!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Много интересно ,до сега не ми е идвало на ум за качамак със спанак.
    Със сигурност е вкусен!
    Идеята много ми допадна,благодаря Миленка!
    Поздрави и хубав уикенд! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Аз много обичам качамак , със сос , без сос все е хубав :) ! Не съм опитвала със спанак , но ще пробвам ,Миленка поне веднъж е седмицата готвя качамак ! Утре вечер сме канени на гости като ни казаха ,че ще се яде качамак ,така както са го яли едно време италианците . Качамака се изсипва в средата на голяма дъска специално за това хранене ,отгоре се изсипва качамака и половината обикновенно се полива със сос тип ''болонезе'' а другата със сос приготвен от морски дарове . Ще направя снимки :) !
    Чао ,Миленка ! Хубави почивни дни !

    ОтговорИзтриване
  5. Чудесно предложение, Миленка. Щом прочетох спанак и веднага ме заинтригува. Ще го опитам непременно. :)

    Поздрави и един прекрасен weekend!

    ОтговорИзтриване
  6. изглежда много вкусно. Ще опитам

    ОтговорИзтриване