събота, 14 декември 2013 г.

ПОСТНА ПОГАЧА С ГЪБИ



продукти:

1 кубче прясна мая;
2 с.л.царевично брашно;
1 с.л.захар;
1 кг.бяло брашно;
1 1/2 с.л.сол;
100 гр.маслини;
200 гр.печурки;
7-8 с.л.олио;
1 с.л.оцет(лимонов сок);
самардала;
около 500 мл.вода;

В олиото запържваме измитите и нарязани гъби.Оставяме да изстинат и отцеждаме мазнината.
В студена вода(около 100 мл.) разбъркваме добре маята,захарта и царевичното брашно.Оставяме на топло да се "подхване"маята.
Пресяваме на плота брашното със солта и в оформено кладенче сипваме олиото,което се е отцедило от гъбите,оцета и постепенно сипвайки хладка водичка омесваме меко,еластично тесто.
Покриваме с кърпа и пъхваме тестото във фурната на вентилатор и на 50С да втаса още веднъж.
След като е втасало тестото го омесваме още веднъж и го поблъскаме около 50-тина пъти в плота.
С ръце поразстиламе във формата на правоъгълник и поръсваме с почистените маслини и изпържените гъби.Навиваме на руло и от него оформяме топка,така  че отворените краища да са отдолу.
Поставяме суровата питка в тавичка с застлано дъно и страни и с пръсти леко претискайки дооформяме вида на хляба.С остър нож правим няколко разреза сякаш разрязваме торта.
Покриваме пак с кърпата и прибираме на топличко да се удвои височината.Когато това стане поръсваме със самардалата и печем на 170С до готовност.

2 коментара:

  1. Поредната вкусотия, поднесена от теб! И от тази погача бих отчупила голямо парченце! Поздрави!

    ОтговорИзтриване