ПЪЛНЕНИ ЧУШКИ СЪС СОС


продукти:
12 бр.червени/зелени чушки за пълнене;
400 гр.кълцана свинска кайма;
400 гр.телешка кайма;
200 гр.ориз;
2 гл.кромид;
2 бр.моркови;
1 бр.зелена чушка;
3 с.л.доматено пюре;
сух джоджен;
пресен джоджен;
пресен магданоз;
черен пипер;
кимион;
сол;
олио;

***за соса:
2 с.л.меко краве масло;
3 с.л.брашно;
1 ч.ч.пресно млеко;
1 ч.ч.вода;
2 бр.жълтъка;
сокът на 1/2 лимон;
сол;

Към двата вида кайма прибавяме настърганите моркови,измития ориз,нарязаните на ситно лук и зелена чушка.Посоляваме и овкусяваме със сухите и дребно нарязаните пресни подправки.Сипваме мазнинка на око и определеното количество доматено пюре.
Пълним почистените от семе чушки.Слагаме капаче от дръжчицата или кръгче домат.Подреждаме ги акуратно в дълбока тенджерка и пак ръсваме върху им солчица и оливце.
Сипваме 2 1/2 ч.ч.вода и сваряваме ястието на тих огън.
Сосът се приготвя като в разстопеното масло запържваме брашното до момент на покафеняване.Посоляване и на тънка струйка сипваме двете течности(ако е нужно доливаме още малко вода.Сипваме и лимоновия сок.
Поднасяме превъзходните чушки със сосче.
Приятен апетит!

Понякога ми остава от плънката,но никога не се хвърля....винаги вкусно се прилага:))))

Коментари

  1. Много обичам! В моя край ги пълним с ориз и много зеленчуци, нарязани на ситно. Понякога може и кайма да се сложи малко в ориза. Хапваме ги с кисело мляко. В края на любимия ги пълнят само с месо и винаги са със сос. Всеки с начина си на приготвяне.
    Но твоите, Миленче, определено изглеждат мнооого апетитно! Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Прекрасни снимки и много апетитна порция!
    Някога, до преди няколко години обичах повече да пълня зелена капия, за останалата част от семейството и червени, но с времето вкусът ми се мени много и днес направо си умирам за червените. По-здравословна е твоята рецепта, Миленка.
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  3. Обожавам пълнени чушки! Обикновено ги приготвям по подобен начин, но с магданоз. Твоите са прекрасни!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар