неделя, 27 юли 2014 г.

ПИЛЕШКА ТОРТА


продукти:

***за основата:

1 ч.ч.арабски кус-кус;
1 гл.кромид лук;
2 с.л.майонеза;
2 ч.ч.пилешки бульон;
2 с.л.олио/зехтин/масло;


***за желирания блат;

600 гр.пилешко месо(бутчета;пиле;гърди;..);
2 бр.моркови;
1 1/2 пак.желатин;
1 с.л."Вегета";
2-3 скил.чесън;
сол;
магданоз;
кервиз;


Сваряваме пилешкото,ситно нарязания кервиз и морковите в 2 л.вода ,заедно с "Вегетата" и солта.
Свареното месо накъсваме,а морковите нарязваме на кубчета.
Кус-куса заливаме с готовия полешки бульон и похлупваме да се задуши.Към него прибавяме запържените в олиото лучени полумесеци.Объркваме с майонезата и покриваме дъното на тортена форма.Заглаждаме с шпатула или лъжица.
Желатина заливаме с 30-40 мл.от бульончето и оставяме хубаво да набъбне.След което го разстапяме на водна баня и го прибавяме към сместа от 600-700 мл.булжон,морковите и месото.

Прибираме в хладилник до като започне желирането.След което объркваме желиращата маса със счуканите чеснови скилидки и ситно нарязания свеж магданоз.
Изсипваме желето върху кус-куса и прибираме за 2-3 часа в хладилник преди да сервираме.

При сервиране поднесох със сос от 2 с.л.доматено пюре,5 с.л.майонеза и 1 с.л.чили сос .

Прекрасно е!




16 коментара:

  1. Това е много интересна торта!!! Поздравления за идеята!
    Май прилича малко на терин.
    Правих подобно мезе, но с кротони за основа и със свинско месце от главата. Но така... не, не съм се сещала, че може да ползвам паста или кускус за основа.
    Благодаря за чудесната рецепта, Милена!

    ОтговорИзтриване
  2. Много оригинална идея, Миленче и подходяща вкусотийка за лятото! Записвам си я.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наистина е прекрасно ястие за летните жеги,Снежи!Чудесен ден:)

      Изтриване
  3. Това ще да е много вкусно, Миленка.
    Много ми хареса идеята. Поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Опитай го,Ил!:)Красив,летен ден ти желая!

      Изтриване
  4. Предложението ти е страхотно, Миленка, много апетитно, мммммм :)
    Браво, поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :)Много благодаря,Танче!Няма да шикалкавя-прекрасно ястие е!

      Изтриване
  5. Миленка, отрежи едно голямо парченце и да давам адреса:)))) Поредната изкусителна рецепта о ттеб! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :))))Няма!...Но ти сподели адреса,специално за теб ,Кате ще направя нова торта:)!

      Изтриване
  6. Миленка, чудесно предложение!
    Благодаря за идеята!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :)За нищо,Дани!Радвам се,че ти хареса.
      Прекрасен нов месец!

      Изтриване