неделя, 7 септември 2014 г.

МУСАКА С ПЕЧУРКА И КАЙМА



продукти:

1 кг.кълцана кайма;
1,300 кг.картофи;
200 гр.домати;
200 гр.гъби(кралски печурки);
1 гл.кромид лук;
сол;
ронена чубрица;
черен пипер;
червен пипер;
олио;

***заливка:
1 коф.кисело млеко;
3 бр.яйца;
2 с.л.брашно;
1/2 каф.л.сода за хляб;
сол;
Нарязваме обелените шапчици(пънчетата нарязваме и изсушаваме за зор-за ман:)) на гъбите и лука на дребно .
Картофките също нарязваме на кубчета.
В удобна,дълбока тавичка сипваме наситнените зеленчуци.Прибавяме каймата и добре узрелите домати,които може да са нарязани или настъргани(както пожелаем).Подправяме със сол,черен пипер,ронена чубрица и червен пипер.

Сипваме вода и с ръка хубаво намачкваме.
Сипваме на око олио(не много!).
Печем на 170-180С.Когато течността изври и остане на мазнинка при всички случаи ястието е готово да се залее.

Приготвяме заливката като содата я изгасяме в киселото млеко.Прибавяме яйцата,солта и брашното.
Изсипваме и разпределяме по цялата мусака и отново пъхваме тавата във фурната ,за да получим хубав и съблазнителен загар на ястието:)!



7 коментара:

  1. Не съм опитвала с гъбки, ама със сигурност се получава още по-вкусна мусака, чудно изглежда, Миленче. :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :)Опитай ,Гери и няма да съжаляваш!Лека вечер :)!

      Изтриване
  2. Миленче, пак нещо различно ни предлагаш! Завърна ли се? Веднъж опитвах по тази технология - суровата кайма се разбърква с останалите продукти и се получи добре! Имам гъби, които се чудех къде да оползотворя и бих пробвала рецептата ти, но бедата е, че скоро правих мусака.Усмивки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За следващата мусака :))))).Прегръдки,Веси!

      Изтриване
  3. Аз никога, нищо не съм приготвяла със сурова кайма и ми стана интересно, не е ли като варено месото по този начин ?

    ОтговорИзтриване
  4. Такава мусака определено ще събуди интерес вкъщи :) Много вкусно звучи! Записвам си да я пробваме тези дни.
    Поздрави и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  5. Мусаката я обожавам във всичките й варианти. Благодаря за идеята!
    С тази коричка..мммммммм....

    ОтговорИзтриване