продукти:
500 гр.телешка кайма;
1 кг кромид лук;
2-3 стр.селъри или кервиз;
3-4 скил.чесън;
100 гр.сушени сини сливи(без костилка);
800 гр.домати консерва;
1 бр.яйце;
5 с.л.кисело млеко;
1/2 ч.л.сода за хляб;
черен пипер;
сух риган;
олио;
галета за овалване;
настърган кашкавал;
Омесваме каймата със солчицата,киселото млеко,в което сме угасили содата като подправяме с щипка-две черен пипер.
Оформяме средни кюфтенца,овалваме ги в галета и ги пържим до готовност.Отцеждаме излишната им мазнинка върху хартия и още горещи ги поръсваме с кашкавал.
Прецеждаме олиото и в него задушаваме нарязания на полумесеци кромид като към него сме присъединили едрите парченца селъри и чеснови скилидки.Посоляваме.Похлупваме тенджерката за петнайсетина минутки и изсипваме пасираните или нарязани домати и около 200 мл.вода.Подправяме с пипера и ригана.Пускаме и сушените сливи.Оставяме ястието да къкри до като остане на мазнинка.
Поднасяме като върху лучената подложка подредим от телешките кюфтенца.
Поръсваме с магданоз и да Ви е сладко!
Ох, ако знаеш колко обичам такива яхнийки с лучец.....за сливите не мога да кажа същото, но мога да ги пропусна:))
ОтговорИзтриванеАз пък всичко бих уважила в таи яхнийка, чудесна е, Миленче! Както и новата визия на блога. :)
ОтговорИзтриванеУсмихната и топла неделя (браво на слънцето днес!). :)
Чудесна яхнийка Миленче.Баба ми навремето беше царица при приготвянето на яхнийки.
ОтговорИзтриванеПоздрави !