събота, 4 април 2015 г.

КОЗУНАК С КАФЯВА ЗАХАР И КАРДАМОН


продукти:

200 мл.прясно мляко;
2 бр.яйца+1 белтък;
1 ч.ч.тръстикова кафява захар;
50 гр.краве масло;
50 мл.олио;
1 пак.лимонови корички;
2-4 шушулки кардамон;
10 мл.течна ванилия;
около 800 гр.брашно;
щипка сол;
1/2 кубче прясна мая;

шипков мармалад;
стафиди;

захар за поръсване;

Оставяме да шупне маята като предварително сме я размили в 50 мл.от прясното мляко в едно с 1 с.л.захар и 1 с.лбрашно.
Чукваме двете яйца в контейнера на хлебопекарната.Добавяме лимонените корички,смления кардамон,щипката сол,ванилията,маслото(нарязано на парченца) и брашното.Сипваме и вече втасала мая.Замесвайки постепенно добавяме и олиото.
Тестото разстиламе на кръг с ръце.С лъжичка тук там разпределяме мармалад.Разпръсваме и стафидите.Навиваме на руло ,което от своя страна също правим на охлюв и поставяме във формата за печене.
Включваме фурната предварително на 50С и пъхваме козунака да втаса повторно.Намазваме с белтък,поръсваме със захар и печем на 170С до готовност.
Цветът на козунака е по тъмен,но е вследствие на захарта:),но пък е много-много вкусен!





5 коментара:

  1. Миленка, представям си уханието на кардамона :)
    Чудесен е станал!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  2. Интересен аромат за козунак, дали да не опитам?

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотна комбинация на аромати, представям си вкуса! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  4. Наистина тези аромати му вкараха малко свежест в рутината:)Няма да съжалявате ако си го направите,единствено следващия път бих добавила и 4-5 с.л.бяла захар.........Честит празник момичета и Ви благодаря за отношението:))))))))!

    ОтговорИзтриване
  5. Вкусен и ароматен!
    Весели празници, Миленка!

    ОтговорИзтриване