сряда, 26 август 2015 г.

ЧЕРЕШОВ ДИЕТИЧЕН ЛЕНЕН ПАЙ


продукти:(за 6 бр.)

***за тестото:

2 бр.яйца;
1 1/2 ч.ч.бяло брашно;
1/2 ч.ч.ленено брашно;
1/2 ч.ч.кристална захар;
2 пак.портокалови кори;
125 гр.краве масло;
125 гр.патешка мас;
щипка сол;

***за плънка:

1 ч.ч.почистени череши;
1 каф.ч.кристална захар;
5 с.л.ликьор"Амарето";
20 мл.вода;
2 с.л.нишесте;

Пресяваме двете брашна.Поръсваме със солта,захарта и портокаловите корички(не пречи и да настържим пресни портокалови корички).Чукваме двете яйца,но оставяме малко от единия белтък за намазване.Добавяме и меките  мас и масло.Омесваме тестото и го пробираме за половин час в хладилник,а през това време правим плънката,ако не сме я приготвили предния ден:).
Слагаме поръсените със захар череши в тенджерка на котлона.Поливаме с ликьора и оставяме да поврат за около петнадесет минутки,след което сгъстяваме с нишестето,размито във водата.
Разделяме тестото на 6 топки.От всяка топка разточваме тесто,от което изрязваме две кори.С едната застиламе тарталетната формичка,върху която слагаме плодова плънка и покриваме с втората кора.Намазваме  с белтък,поръсваме със захар и печем на 170С до порозовяване.
Прекрасни пайчета!



9 коментара:

  1. Чудни ! Мммм! Миленка, от тези пайчета устата ми се изпълни със слюнки моментално!
    Прегръдки! Валя

    ОтговорИзтриване
  2. Миленка,
    не съм използвала лененото брашно в сладкиши, които се обработват топлинно.Но ето още една нова идея от теб, чудни пайове са се получили.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  3. Ленено брашно съм използвала единствено за приготвяне на палачинки, но ето още една идея къде мога да го използвам. Страхотно :) :) :)

    ОтговорИзтриване
  4. Много идейно пак, ама пък патешка мас отгде измисли?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Когато варя патешко задължително отделям мазнината.После я използвам за сладки,курабийки и т.н.

      Изтриване