вторник, 22 декември 2015 г.

ПОПИ ЩОЛЕН СЪС СМЕТАНА


продукти:

250 гр.заквасена сметана;
200 гр.масло;
1 бакпулвер(2/3 ч.л.сода за хляб);
125 гр.захар;
2 яйца;
2 лимона (кора);
2 мандарини(кора);
120 гр.ядки(предварително запечени);
120 гр.сушени плодове:
1 с.л.течна ванилия;
брашно около 700 гр.за меко тесто;
1-2 щипки сол;
за намазване:
50гр.масло;
пудра захар;

Пресяваме 1/2 от брашното заедно със солта и набухвателя.Правим кладенче и в него чукваме двете яйца,прибавяме сметаната,захарта и нарязаното меко масло.Поръсваме със ситно нарязаните цитрусови корички и ванилията.Започваме месенето..,аз лично предпочитам да го правя на ръка,но нищо няма да стане ако го осъществите с миксер.
Добявяме и останалато брашно,до получаването на мекото тесто,което доомесваме с ядките и парченцата сушени плодове(сини сливи и смокини).Разделяме на две(или четири) топки,които разточваме на елипсовидна кора,която завиваме на пашкулче.

Печем върху хартия при 170С.Готовите щоленчета намазвамеоще горещи с масло и поръсваме с пудра захар!
Сигурна съм ,че по-вкусни коледни десертио не сте вкусвали!




5 коментара:

  1. Миме, шолена е чудесен! И аз днес се залавям да правя, дано бъде сполучлив като твоя!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Миленка, голяма вкусотия си сътворила!
    Поздравления!
    Весели и усмихнати празници! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотни щолени,Миленка,щом са със сметана нямам съмнение,че се топят в устата!Весела Коледа!

    ОтговорИзтриване
  4. Миленче, никъде не може да е толкова романтично, колкото при теб...Не обичам зимата, но с такова удоволствие бих поседнала на тази зимна маса под звездите...магична е направо...
    Щолена също у страхотен, а трябва ли да отлежава?

    ОтговорИзтриване
  5. Честита Коледа, Миленка! Бъдете здрави, щастливи и благословени! Прекрасне се е получил щолена! Поздрави!

    ОтговорИзтриване