понеделник, 7 март 2016 г.

КОПРИВЕНА СУПА

продукти:

1 купа прясна коприва(6-7 стиски);
1-2 моркова;
1 гл.кромид лук;
2 скил.чесън;
1 каф.ч.ориз;
1/2 каф.ч.олио/зехтин;
1/2 с.л.червен пипер;
сол;

копър;
? бр. яйца според желанието ни;

В подсолена вода попарваме почистената коприва.Отцеждаме и  изстинала я накълцваме на много ситно.
В затопленото олио задушаваме ситно нарязаните лук,моркови и чесън.Добавяме и измития ориз,а сслед като се избистри добавяме копривата.Поръсваме със сол и червен пипер и след две-три минутки заливаме с 1 1/2 л.топла вода.Когато оризът и зеленчуците са готови добавяме ситно нарязания ,ароматен копър и чукваме яйцата в силно врящата супа.С помощта на вилица раздърпваме яйцата(аз не обичам да ги правя на дребни парченца).
Поднасяме с прясно смлян черен пипер и лимонов сок!



5 коментара:

  1. Ето такова нещо съм яла и пак бих яла с удоволствие Миленка :) само да си намеря коприва.
    А ако си бях у дома ... нямаше да го имам този проблем :( Изглежда апетитно и пролетно :)
    Поздрави Миленка!

    ОтговорИзтриване
  2. Обожавам коприва! Но е трудно да си намеря прясна, тази по магазините е стара, жилава и пълна с клечки, а не с млади връхчета. Много апетитна супичка, Миленка! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз не купувам,копривата,никога...Имаме вила в подножието на Средна гора и мама ми я бере от там 1000% еко:)

      Изтриване
  3. Това е най-любимата ми супа, Миленче! Само копър не съм слагала, че обичам вкуса и аромата на копривата. Но бих опитала. Всъщност понякога слагам щипка джоджен.

    ОтговорИзтриване