понеделник, 2 май 2016 г.

КОЗУНАК СЪС СЕДЕМ ЯЙЦА


продукти:

7 бр.яйца+ 1 белтък за намазване;
350 гр.захар;
300 мл.прясно мляко;
60 гр.мая;
250 гр.краве масло;
50 мл.олио;
1 щипка сол;
1 лимон (сок+ кора);
1/2 портокал (кора);
1/4 грейпфрут (кора);
около 1,200 кг.брашно;

***плънка:
- сладко от смокини(плод)+печено орехови ядки;
-тъмни стафиди;
-златни стафиди;

Маята заедно с 2 с.л.от захарта,1/2 от прясното мляко и 3-4 с.л от брашното хубаво се разбърква в по-голяма купичка и се оставя да удвои-утрои обема си,да втаса!
Кравето масло и олиото загряваме на котлона до втечняване на маслото.
Почти всичкото брашно изсипваме направо на плота.правим широк "кладенец",в който чукваме седемте яйца,посоляваме със солта и захарта.поръсваме със ситно нарязаните цитрусови кори и сипваме закваската.С ръка лека полека приобщаваме брашното и омесваме леко лепнещо тесто,което доомесваме с вече хладка мазнина.Месенето става отревисто и издърпвайки.На два,три пъти "удряме по двайсетина пъти в плота.Месим до пълното поемане на мазнината.Получаваме копринено,нежно ,нелепнещо тесто.
Оставяме в купа,покриваме с памучна кърпа и оставяме да втаса тестото на топличко.
От това количество правим два големи козунака в тортена форма с падащо дъно!
Разделяме на две.Всяка част разделяме на три:Първата топка разстиламе с ръка и поръсваме с едните стафиди,усукваме.
Втората топка разстиламе и поръсваме със смес от смокините и нарязаните,едри орехи.Завиваме и усукваме.
Третата топка тесто разстиламе с ръце,поръсваме с останалите стафиди.Навиваме и усукваме.
Сплитаме трите фитила и поставяме във формата.Оставяме да втаса.Намазваме с разбития бетък.Поръсваме с белени бадеми и бяла ,кристална захар.
Печем на 170С до готовност!



2 коментара:

  1. Страхотен козунак Миленка.И ние правим в хлебопекарната предимно.Тази година правихме с много ядки, стафиди и червени боровинки.Твоят също е чудесен.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване