ИМАМ БАЯЛДЪ

Това ястие и Гръцката мусака са едни от най-любите ми ястия,но и най-рядко приготвяните :) :) :) !След кратка справка установих и ,че не съм сервеирала Имам Баялдъ в блога,така че заповядайте,чувствайте се като у дома си.......

продукти:

3 бр.патладжан;
1,400 кг.консерва белени домати;
4-5 бр.зелени чушки;
1 вр.зелен лук:
1 гл.(малка)кромид лук;
2 с.л.захар;
6-7 скил.чесън;
30-40 мл.олио;
1 вр.магданоз;
1 ч.л.червен пипер;
1ч.л.черен пипер (млян);
сол;

олио/зехтин за пържене;

Патладжаните разполовяваме заедно с дръжката.Посоляваме и подреждаме леко надигнати в тавичка за 20 мин.След като ги подсушим  с домакинска хартия ги запържваме от двете страни до омекване в мазнина.След пърженето ги подреждаме върху хартия(домакинска).
В 30-40 мл.мазнина запържваме за 3-4 мин.парченцата чушки,наситнения стар кромид и пресния лук.Добавяме и скилидките чесън и пасираните домати.Овкусяваме със сол,черен и червен пипер,ситно нарязаните магданозени дръжки и захарта.Оставяме сосът да се сгъсти(остава около 1/3 от доматената маса).Готовия сос поръсваме с магданоз.
Подреждаме патладжана в тавичка и с помощат на супена лъжица притискаме меките патладжанени лодки и така правим" легло" на доматената смес.Разпределяме обилно червените домати върху сините домати :) и печем на 170С за 40 мин.
Да Ви е сладко!


Коментари

  1. Миленка,
    правя и аз подобно ястие понякога.Много отдавна не съм правила с домати, избягвам ги, определено създават много киселини.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. Как обичам такива ястия, но миналото лято не правих, че имах и аз киселини, като Ели, това обаче ще пробвам!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар