събота, 9 юли 2016 г.

ИЗВАРА


Тази извара я направих като вторичен продукт след като направих сиренето .
Ако вместо суроватката сипете прясно млеко ,то единственото ,което ще се промени е количеството извара,иначе цялата процедура е една и съща :)...

продукти:

5 л.суроватка;
1/2 ч.л.сол;
1/2 с.л лимонена киселина(лимонтозу);

Слагаме съда,пълен с течността на котлона.Посоляваме.Когато заври сипваме и лимонтозуто.Оставяме да ври 4-5 мин.и прецеждаме.
Получената извара е прекрасна,а с нейна помощ стават превъзходни дипове ,разядки и летни десрти.

В случая получих 1 ч.ч.извара.


2 коментара:

  1. Точно така, Миленка, нищо не се хвърля! От домашното по-хубаво няма! От суроватката аз пък често заделям по литър-два в бутилка, замразявам и когато реша (моментите, в които нямам налично пресно мляко), ползвам за направа на палачинки. :)
    И да, изварата освен, че е полезна е и чудесна основа за разядки. Знам, че си я оползотворила подобаващо, но се осмелявам да ти препоръчам още един чудесен дип с нея - със суджук и люто чушле (има го в блога ми, погледни го, ако решиш).
    Хубава неделя и усмивки от мен, мила!

    ОтговорИзтриване
  2. Миленка,
    извара може да се направи и от суроватката само като заври.Когато ври известно време постепенно се образуват топчета извара.Ние я правим така на село.Става много хубава извара.Лека и вкусна.Ще изпробвам и твоят начин, за да видим разликата.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване