четвъртък, 8 септември 2016 г.

ПРЯСНА ПАСТА СЪС СОС "МЕЛАНИЯ"


продукти:(за около 6 порции)

***паста:
2 1/2 ч.ч.брашно;
4 бр.яйца;
5-6 капки оцет;
1-2 с.л.зехтин;
щипка сол;

***сос:

1/2 червена чушка(по-едричка);
2/3 ч.ч.орехови ядки;
2-3 скил.чесън;
5-6 перца зелен лук;
1 бр.малък домат;зехтин;
сол;
босилек;

В пресятото брашно правим кладенче ,в което чукваме яйцата.Дпбавяме солта,оцета и зехтина и малко водичка.Омесваме нелепнещо ,средно твърдо тесто.Завиваме в стреч и оставяме на плота за 20-30 мин.
От тук нататък решаваме дали ще оформим пастата с машинка или с точилка и нож...Аз избрах втория вариант.Разделяме тестото на четири.Разточваме тънка кора,която от време на време пудрим с брашно.Навиваме кората и режем пастата на тънки ивици,които поставяме на подходяшо место да поизсъхнат за 15-20 мин.
Поставяме литър и половина подсолена вода да заври и пускаме пастата да се свари за 6-7 минутки.
Зехтина загряваме и в него запържваме нарязания чесън и чушка.Добавяме доматените парченца и ореховите ядки.
Подправяме с босилека,който за мое съжаление бе само сух в момента,но би било прекрасно да се комбинира с пресен и сол.
Объркваме пастата и соса,в който сме накъсали и зеления лук.Сервираме като гарнираме със зехтинче допълнително...








5 коментара:

  1. Миленка,
    твоята паста е съвсем професионално направена, макар и без машинка, а ръчно.Прясната домашна паста има съвсем друг, по - добър вкус от фабрично направената.Но с пресен босилек ще е много вкусна, особено от италианския, който е чудесен на вкус.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е,но и без пресен босилек ни се услади...Следващия път ще съм подготвена:)! Поздрави,Ели!

      Изтриване
  2. Миленка и на мен ми се прищя да се пробвам с прясна паста :) Но да питам, значи тестто за нея е без мая и без сода ? И изглежда супер апетитно :)

    ОтговорИзтриване