понеделник, 14 ноември 2016 г.

ОСОЛЕН ПАЛАМУД


необходимо ни е:

пресен паламуд;
едра сол;

***
олио;
зърна бахар;
зърна черен пипер;
дафинов лист;
ябълка;
чесън;


Почистваме паламуда от вътрешности,глави и перки.
Пълним кухината с едра сол.
Вземаме 3-4 листа вестник ,поръсваме на купчинка малко едра сол.Поставяме рибата върху нея и завиваме стегнато пакетче.Прибираме в хладилник.на следващия или на последващия ден сменяме вестника и пак прибираме на хладно....така две седмици.
Изплакваме рибата без да се престараваме и я подсушаваме с домакинска хартия или кърпа.
Ако ще я оставим да се вее,просто савързваме близо до опашката и я закачаме на проветриво место.
Ако искаме да я мариноваме....Запържваме олио заедно с нарязана ябълка и смачкана,необелина скилидка чесън.Прецеждаме мазнината.На дъното на буркана слагаме зрънца от подправките и дафинов лист.редим плътно шайбите паламуд до отвора на буркана като тук там повтаряме процедурата с подправките.заливаме с изстиналото олио като с тънак нож помагаме на мазнината да навлезе на всякъде.
Прибираме рибата в хладилника!





3 коментара:

  1. ММм, чудесно бурканче, ако изчезне, признавам съм аз:). Поздрави, Миленка, много си сладка с тези ръкавички на ФБ!

    ОтговорИзтриване
  2. Миленка,
    преди години сме правили много осолен паламуд.Баща ми ловеше много риба и винаги сме го приготвяли - цели бидони за зимата.Става чуден, но много отдавна вече не сме правили.Няма толкова много риба напоследък.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване