неделя, 19 ноември 2017 г.

НЕДЕЛНО МЕНЮ:ЕСЕННИ ПИТКИ И СВИНСКО С ПРАЗ



 *ЕСЕННИ ПИТКИ                                                         *СВИНСКО С ПРАЗ

 продукти:                                                                         продукти:

1 ч.ч.кисело мляко;                                                        500-600 гр.свинско месо (осмянка;гърди);
2 яйца;                                                                             2 бр.моркови;
1/2 кубче мая;                                                                 3-4 стр.праз;
1/2 ч.ч.олио;                                                                    1 дафинов лист;
1 ч.ч.царевичен грис;                                                     1-2 с.л.червен пипер(сладък);
1/2 ч.ч.тиквени семки(белени);                                     5-6 бахарчета ;
1 с.л.захар;                                                                       сол;
сол;
бяло брашно около 2 ч.ч.;


Започваме с основното:
Нарязваме месото на удобни хапки.Заливаме с 600-700 мл.вода,посоляваме и оставяме да си къкри до като не остане на собствена мазнинка(ако Ви е по-постно месото добавете малко олио или свинска мас).Добавяме едро нарязаните моркови и праз,подправките и още 300-400 мл.вода.Оставяме да се сготви като в ястието трябва да остане все пак малко сосче,все пак ще правим питки,които ще е хубаво да топнем някъде :) .
До като готвим вкусното,зимно ястие омесваме питките като към кисело мляко,разбъркано с яйцата добавим натрошената мая,захарта,олиото и тиквените семки.Оставяме единия жълтък за намазване!Прибавяме и пресятото заедно със солта брашно.Омесваме леко лепнещо тесто,което покриваме с кърпа и оставяме да почине поне половин час.
Оформяме топчета с големина на тенис-топки Оставяме да втасат в топла фурна,намазваме ги с жълтъка,оставен за целта,поръсваме с счукана едра сол и печем до готовност на 160С!








2 коментара:

  1. По-есенно не може и да е. Толкова подходящо, вкусно и красиво поднесено, Миленче! Поздрави!

    ОтговорИзтриване