петък, 13 юли 2012 г.

ПОРТОКАЛОВ СЛАДКИШ



ПРОДУКТИТЕ
за блат:
1/2 коф.кисело млеко;
1 каф.ч.олио;
3 с.л.какао;
1 1/2 каф.ч.захар;
1 ч.ч.брашно;
1 ч.л.сода за хляб;
щипка сол;

за крем:
400 мл.вода;
2 бр.портокал;
1 бр.жълтък;
50 гр.масло;
1/2 ч.ч.захар;
10 гр.желатин;
5 с.л.брашно;

портокал за украса;

Погасяваме содата в киселото млеко.Прибавяме захарта,солта,олиото и какаото.Постепенно сипваме и брашното.
Постиламе дъното на квадратна тавичка с хартия.Изсипваме тестото и печем блата на 180С.
Ако нямаме квадратна тавичка ползваме сладкарски ограничител(правоъгълник /квадрат).
Когато изстине блата се разрязра на две равни части.
Накисваме желатина.
В тенджерка сипваме водата.Прибавяме брашното,жълтъка и захарта ,разбиваме с тел.Прибавяме почистения от ципите портокал и маслото.
Слагаме съда на включен котлон и с постапателни разбърквания изчакваме крема да се сгъсти.Оставяме готовия крем да изстине,след което прибавяме втечнения желатин/на водна баня/.Прибираме за 20-тина минутки в хладилник.
Сглобяваме сладкиша като поставим 1/2 от блата в силиконова терин форма.Покриваме с крема и похлупваме с останалия блат.
Прибираме за около 2 часа на хладно.
Украсяваме с плод и се наслаждаваме на приятна компания и чаша кафе:))
Да Ви е сладко!


8 коментара:

  1. Чуден ,много свеж сладкиш :) !
    Прегръдки ,Миленка !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. В тези горещини нищо не е достатъчно свежо......,Ив:))))
      Но е хубав:))

      Изтриване
  2. разкошно изглежда,направо си взимам парченцето
    хубав ден

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мими,ако си готова да режа второто:))Радвам се ,че ми погостува

      Изтриване
  3. Наистина много свежарски кейк! Страхотно изглежда! :-)
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дени,поздрави и благодаря ,че намина:))Мерси за оценката!

      Изтриване
  4. Много лек и свеж портокалов десерт,Миленче,чудесно лятно предложение!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Прохладни прегръдки и от мен,Роси:))

      Изтриване