ПОСТНА ПИТКА С ДЪХ НА ПИЦА :))


Ще Ви представя няколко питки(постни),които ще са със снимки само в цял вид,защото просто не ми остана парченце за вътрешна снимка...А и така трябваше да стане!От няколко години съм си нарекла три дни,в които ходя на сутрешната молитва в църквата и раздавам питка за здраве.Първата питка от тазгодишната осъществена идея е ТУК.Ето и втората ми постна пита,която се получи прекрасна,дъхава и много вкусна:

продукти :

800-1000 гр.брашно;
1 кубче мая(прясна);
1  с.л.захар;
1 1/2 с.л.сол;
1 с.л.оцет;
2 с.л.маргарин "Калиакра";
2 с.л.сух босилек;
100 гр.черни маслини без костилки;
3 с.л.доматено пюре(турско;гъсто);

В 100 мл.топличка вода размиваме маята,захарта и 2 с.л.брашно.Оставяме на топло место да се удвои-утрои обема.
Пресяваме брашното,заедно със солта.Правим кладенче,в което сипваме оцета,маята и двете лъжици маргарин.Постепенно сипваме хладка вода(около 400 мл)и омесваме меко тесто,което оформяме на топка,покриваме с памучна кърпа и оставяме да втаса.
Втасалото тесто омесваме за втори път и разделяме на две части(2/3+1/3).
2/3 от тестото разточваме на правоъгълна дебела кора,която намазваме с доматеното пюре,поръсваме с босилека и маслините.Навиваме на руло,което нарязваме на дебели парчета.
Във покритата с хартия форма за печене слагаме в средата 1/3 тесто във формата на топка и поръсваме с босилек.Около нея нареждаме охлювчетата тесто.
Оставяме питката отново да втаса и печем в предварително затоплена фурна на 170С.


Коментари

  1. Със сигурност е чудесна, Миленка, бъдете здрави цялото семейство! :)
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Рядко харесвам постни питки, обаче тази тук е великолепна! Не съм се сещала да добавя аромат в питката. Страхотна е! Нека да е на здраве! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  3. Гери,Кате радвам се да Ви видя:))!Питката наистина си заслужава вниманието!Желая на Вас и семействата здраве и спокойствие!Прегръдки:)!

    ОтговорИзтриване
  4. Харесвам постните питки. Миленче, чудесно предложение!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар