неделя, 10 април 2016 г.

ПАНАГЮРСКИ ТУТМАНИК (ПРЕСЕН ТУТМАНИК)


продукти:
източник Тошко Поптолев

*** тесто:
800 гр.-1000 гр.бяло брашно;
1 ч.л.сол;
2 с.л.олио;
1 с.л.оцет;
около 500 мл.топла вода;

***за намазване:
100 мл.олио;
125 гр.краве масло;

***плънка;
600 гр.бяло саламурено сирене;

В удобен съд разтапяме маслото в олиото.
В дълбока купа пресявам брашното и солта.Добавяме оцета ,олиото и малко по малко топлата водичка.Замесваме меко тесто.Разделяме на 10 топки,които потапяме в разтопената мазнина и ги оставяме за 15-20 мин.да починат.
След изтичане на гореспоменатото време вземаме точилката и от топчето тесто ,разточвайки получаваме великолепна кора(еластична ,мека ..,жива)не се притеснявайте ако се скъса!Поръсете с мазнина и натрошено сирене.Сгънете от четирите страни като плик.По този начин процедираме и с останалите девет топчета.
Вземаме цялата колода тестени пликове и ги поставяме върху хартия в тавата за печене."Разпъваме"с ръце да заеме цялата площ.
Печем 20 мин.само отдолу,а след това допичаме и за хубав загар.
Единственото нещо което съм променила от рецептата на Тошко е подредбата на тестените пликове....:)
Ако не сте опитвали такъв тутманик,побързайте!



4 коментара:

  1. Миленка,
    много интересен и нетрадиционен тутманик.По нашия край правят едно ястие "платеки ".Така по подобен начин се правят пликове, пекат се отгоре на печка с дърва, а после се попарват и наръсват със сирене.А тези пликове се пекат явно един върху друг.Тестото без мая ли е.В рецептата няма, а снимката като че ли е с мая.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Няма мая ,Ели!Опитайте го,ще повторите и потретите!

      Изтриване