събота, 28 май 2016 г.

СЛАДКО ОТ ЗЕЛЕНИ СМОКИНИ със звездовиден анасон


продукти:

4 кг.зелени смокини;
4 кг.захар;
1 пак.лимонтузу;
4 анасончета;
6 ч.ч.вода;

Смокините се се измиват!С виличка или шишче набождаме на по 5-6 места плодчетата.
В голям съд сипваме вода, в която пускаме плодовете и поставяме на котлона.Когато водата заври оставяме за 1-2 минутки смокините да поврат и изхвърляме течността.Това действие го повтаряме 3 пъти!!!!!Поизстиналите смокини се притискат с ръце да изтече поетата вода като внимаме да не ги смачкаме!
В дълбока тава сипваме водата и захарта.Поставяме на котлона и оставяме захарта да се стопи и така получаваме гъст сироп,в който пускаме смокините и анасончетата.
Варим сладкото до готовност и малко преди да го дръпнем от печката поръсваме с лимонтузу!
По сергиите това сладко се предлага с ярко зелен цвят,който е постигнат с боя или с добавянето на син камък,но аз смятам че това е напълно излишно!




1 коментар:

  1. Еее, абе ти сега искаш да ме побъркаш ли...уникално сладко си направила!

    ОтговорИзтриване