СВИНСКИ ПАСТЕТ "ДОМ ПОПТОЛЕВИ"


продукти:

2,500 кг.свински черен дроб;
2,500 кг.свинско месо(осмянка;гъдри без кост,бузи);
250-300 гр.краве масло;

3 даф лиоста;
3-4 скил.чесън;
бахар;
черен пипер;
сол;

Месото(в нашия случай бе осмянка) и дроба нарязваме на дребни парченца.Заливаме със студена вода(количеството е на око...нека е 4 -5 пръста над месната маса.Посоляваме.Когато заври изчакваме да поври 5-10 мин.,за да се вдигне не много красива пяна.Изливаме и изплакваме месото с една вода(не се престараваме).Заливаме отново със студена вода(същото количество).Посоляваме и пускаме в съда зърната черен пипер и бахар.Разпределяме и дафиновите листа.Варим до пълно сваряване,поне час и-час и половина.Течността трябва да е на нивото на материала.Махаме бахара и дафиновия лист.Добавяме 2/3 от кравето масло и пасираме или в блендер или  с пасатор.
Ако решаваме да консервираме плътно пълним бурканчета като преди да затворим слагаме по парченце масло.Варим 2 часа.
Ако оставяме пастета за бърза консумация,разтапяме масло и заливаме с него пастета и прибираме в хладилник.
Прекрасно е усещането да си похапваш препечена филийка с този елексир....Нищо общо няма с познатия купешки,пастетен вкус :)
Скоро ще споделя и пилешката му версия.....




Коментари

  1. Прекрасна домашна рецепта за пастет си споделила, Миленка! :) Ще очаквам пилешката версия и имам един много глупав въпрос, но все пак... Искам да попитам откъде са ти тези готини кошнички, напоследък все по-често срещам снимки. Вкъщи имаме една много стара, но тя е бледо подобие само, пък аз съм си харесала повече варианта, който и ти имаш.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :)Радвам се,че ти е харесала рецептата,ако го направиш в никакъв случай няма да съжаляваш,Светле.Кошничките ми са подарък,но ще попитам задължително :)

      Изтриване
  2. Какво количество се получава от тези съставки

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. От това количество продукти консервирах 7 бурканчета от лютеница и оставих количество колкото за още едно в хладилника за бързо хапване.

      Изтриване
  3. Миленка,
    у дома само баща ми е почитател на дробчетата, всякакви видове дроб и карантия.Такау,че този пастет определено ще му хареса.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  4. Аз ще си чакам пилешкия, друг дроб не обичам, даже никак.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар