четвъртък, 22 декември 2016 г.

ЩОЛЕН С ИЗВАРА


За втора година правя щолен за коледните празници...Миналогодишния беше прекрасен:със сметана,ядки,плодове...,чудесен!Тазгодишния надмина по вкус и аромат предходния,така че имате още време и стига да имате желание за вкусен десерт  го направете!
Между другото и двата ми щолена са с бакпулвер ,а не с мая..,великолепни,пръхки,ароматни,богати на вкусове!

продукти:

250 гр.извара;
200 гр.краве масло(меко);
2 бр.яйца;
1 ч.ч. захар;
1 бакпулвер;
2 ч.ч.брашно;
1 ч.л.ванилия;
1 щипка сол;
кората на 1 портокал;
1 ч.ч. запечени ядки(орехи и лешници);
1 ч.ч.(микс сушени плодове)
брашно за доомесване;

краве масло за намазване;
пудра захар за поръсване;

Разбиваме изварата и мекото масло заедно с яйцата.Добавяме захарта и бакпулвера.Подправяме със солта,ванилията и портокаловата кора.
Малко по малко приобщаваме брашното.Доомесваме с ядките и нарязаните сушени плодове.
Разделяме тестото на две.Разточваме дебела,елепса и предаваме щолен формата.
Печем върху хартия до готовност на 160С.Още горещи ги намазваме с масло и обилно поръсваме с пудра захара!




2 коментара:

  1. Разкошен щолен -наистина изглежда и звучи неустоимо,Миленка,
    допада ми рецептата с бакпулвер и извара.
    Цялата ти коледна подготовка е страхотна, поздравления и весели празници!

    ОтговорИзтриване
  2. Миленка,
    все още избирам какво да приготвя за празниците.Но рецептата с бакпулвер за щолен ми допада, и с добавка на извара.Избягваме добавката на мая поради много причини.Чуден щолен се е получил.Страхотните снимки го представят чудесно.
    Поздрави и весели празници !

    ОтговорИзтриване