вторник, 25 април 2017 г.

СЕЛСКИ ИТАЛИАНСКИ ПАЙ "SPINACI"


продукти:

***тесто:

200 гр.кисело мляко;
80-100 гр.краве масло;
1/2 ч.л.сода за хляб;
1/2 ч.л.сол;
1/2 ч.л.захар;
брашно около 600 гр.;

***плънка:

300-350 гр.спанак;
150-200 гр.сирене;
1 бр.яйце;
100 гр.кашкавал;

семена за поръсване;

От изброените продукти омесваме меко тесто,което оставяме да си почине поне половин час.
Спанака измиваме,нарязваме,посоляваме и задушаваме с малко растителна мазнина.оставяме да поизстине и го разбъркваме с белтъка,1/2 от жълтъка и натрошеното сирене.към плънката добавяме и настъргания кашкавал.
Разточваме две кори с диаметър 28 см.Върху долната разпределяме в центъра от плънката,а останалия спанак разпределяме като пръстен малко преди края на кората.
покриваме с втората кора и прещипваме двете кори.Оформяме пая.Намазваме с останалия жълтък,разбит с малко растителна мазнина.
Поръсваме с жълтък и печем в предварително затоплена фурна на 160-170С.





1 коментар:

  1. Миленка,
    разкошен, много красив пай, който може да се направи с различна по вид зеленина.Чуден е станал.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване