понеделник, 28 ноември 2011 г.

СЕЛСКИ ТУТМАНИК

продукти:

1 кг.брашно;
1 кубче мая /42 гр./;
1 яйце;
2 с.л. сол;
2 с.л.захар;
1/2 к.ч.олио;

0,125 кг.краве масло;

0,200кг.бяло саламурено сирене;
2 ч.ч. пръжки /не съм ги теглила/;
50 гр.кашкавал;
ронена чубрица;

Пресяваме 2/3 от брашното в купата за месене.Наронваме върху него маята,прибавяме солта и захарта и поразбъркваме сухата смес.Правим кладенче,в което изсипваме олиото и чукваме яйцето.Започвзме внимателно да добавяме студена вода и да разбъркваме с дървена лъжица,постепенно добавяме и останалото брашно докато получим едно пухкаво и меко тесто.
Оставяме за час-час и половина покритото с кърпа тесто да почине-ДА ВТАСА :).
Разтапяме маслото на котлона.
Готовото тесто разделяме на три топки.
Тавичката в която ще се пече тутманикът се намаслява по дъното и страните с помоща на четка /пръсти/.
Вземаме една от тестените топки и с издърпване правим първата кора,която я дооформяме в тавата.Обилно поливаме с масло и пръсваме с нароненото сирене.
Втората топка по същия начин поиздърпваме и покриваме с нея сиренето.Пак поливаме с масълце,но тук вече поръсваме с пръжки.
Правим и третата кора на тутманика.Поливаме с останалото масло и мушкаме във вече загрятата фурна. Печем на 180 градуса на вентилатор докато сме уверени ,че е изпечен-приблизително 40 мин.
При изключена фурна го поръсваме с настъргания кашкавал и малко ронена чубрица.

3 коментара:

  1. А как обичам пръжки,и сега в тутманик...но ако направя трябва сама да се боря с него.
    Милена,твоят изглежда доста вкусен.
    Приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Много вкусно нещо, наистина. Но... къде тука са пръжките? Или просто се ядат с него? Може би трябва да се сложат вместо маслото? Не се разбира.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Прочети внимателно.....Втората кора е поръсена с пръжки.Не пречи и допълнително да се похапва от тях:)

      Изтриване