сряда, 5 февруари 2014 г.

ЯБЪЛКОВ ПАЙ


продукти:

***за тестото:
250 гр.брашно
125-150 гр.масло;
3-4 с.л.пудра захар;
щипка сол;

***за плънката:
4-5 ябълки;
1 каф.ч.пясъчна захар;
1 каф.ч.начупени орехи;
1 с.л.краве масло;
1 с.л.канела;
1/2 каф.л. махлеб;
1 щипка индийско орехче;

Объркваме брашното с пудрата захар,солчицата.Прибавяме мекото масло и омесването започва........,преключваме когато сме получили меко маслено тесто.Прибираме топката тесто,завита в стреч в хладилника до като приготвяме плънката.

Обелваме и нарязваме на средни парченца ябълките.Изсипваме ги в тенджерка и заедно със захарта и маслото задушаваме до лекото омекване на плода.
Готовата плънка поръсваме с орехите,махлеб,индийско орехче и канела.
Разделяме тестото в съоношение 2:1.
По голямата топчица разстиламе с ръце във формата за пай като повдигаме и борд.
Изсипваме ябълковата плънка и с останалото тесто правим решетка,според момента ни:))и настроението ни.........
Печем на 170С до порозовяване на тестото в предварително загрята фурна.
При поднасянето може да поръсим с пудра захар,но аз предпочитам да пропусна напудрянето........
Да ви е сладко!



8 коментара:

  1. Чудно! Де да можеше сега да придърпам парченцето, Миленче... :)
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Отговори
    1. Прав си Анатолий..Колкото е вкусен този десерт,толкова е и здравословен!Благодаря за вниманието ти:)

      Изтриване

  3. Днес си преглеждах стара рецепта от майка ми с намерение тези дни да го правя! :)
    Чудесен е, Миленче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще се радвам да видя и този достолепен пай,Тили.....Прегръдки:)!

      Изтриване
  4. Ей сега да ми е пред мен това парченце,стой та гледай,Миленче!Страшен пай,страшен,един път и половина е!
    Пожелавам хубава вечер и успешен петък!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ей,Роси.......Две парченца има за теб(няма,но ще има:)))))

      Изтриване