понеделник, 10 март 2014 г.

ЦАРЕВИЧНИ ТУТМАНИЧЕТА


Тези тутманичета са прекрасни и са взаимствани от рецепта на Веси"Сладко и солено",като си позволих да допълня туй-онуй.
Чудесни са............

продукти:

250мл.прясно мляко;
200 гр..царевично брашно(+ още 50 гр);
300 гр.бяло брашно;
2 пак.суха мая;
80 гр.меко краве масло;
150 гр.бяло саламурено сирене;
2 яйца+ 1 яйце за намазване:
1 с.л.сол;
1 с.л.захар;

Сухата мая разстваряме в малко хладка вода заедно със захарта и 2 с.л.брашно.Оставяме на топличко да шупне.
В удобна купа объркваме царевичкото и бялото брашно заедно със солта.На струйка прибавяме маята и прясното мляко ,в което сме разбили двете яйца и бъркаме с дървена лъжица или ръка.
Омесваме меко и леко лепнещо тесто.Покриваме тестото с кърпа и изчакваме да удвои обема си.Когато това стане доомесваме на плота,койтото предварително сме поръсили обилно с допълнителното царевично брашно.
Разточваме правоъгълна дебела кора,която намазваме с мекото масло.
1/2 от кората поръсваме с натрошено сирене и захлупваме с другата половина.
Режем ивици с ширина около 5 см.като на всяка правим правим в средата дълъг прорез(без да стигаме до краищата),през който прокарвайки правим усукване.

Подреждаме в силиконова тавичка или покрита с хартия тава.Оставяме да починат за 10 мин. баничките .Намазваме с яйцето и печем в загрята фурна на 180 С до готовност.







4 коментара:

  1. И аз се впечатлих от тях при Веси. Ти си ги обогатила. Изглеждат чудесно с тази златиста коричка!
    Слънчев ден, Миленче!

    ОтговорИзтриване
  2. Много оригинално оформени и чудесно изпечени!

    ОтговорИзтриване
  3. Миленка, чудни са тези тутманичета, красиво оформени и много вкусни. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Аз продължавам да си мисля за царевично тесто, ама нищо не съм направила ... А тези плетени питчици са просто супер и ще ги запомня, пък дано се спретна и в действителност да ги направя :) Много са привлекателни, Миленка!
    Поздрави и хубав мартенски ден!

    ОтговорИзтриване