петък, 3 април 2015 г.

КОЗУНАЧЕНИ КИФЛИ С ЛОКУМ




продукти:(за 12 бр.)

200 гр.кисело мляко;
50 мл.прясно мляко;
1 ч.ч.захар;
3 бр.яйца;
1/2 кубче мая;
100 мл.олио;
кората на 1 лимон;
4 ванилии;
около 800-900 гр.бяло брашно;
щипка сол;

локум за пълнеж;

захар на кристали за поръска;

Захващаме маята в прясното мляко,към което сме прибавили 1 с.л.захар и 1 с.л.пресято брашно.
В контейнера на хлебопекарната чукваме яйцата като запазваме единия белтък .Прибавяме захарта,киселото млеко,ситно нарязаната лимонова кора и половината олио.Сипваме и 2/3 от бялото,пресято брашно заедно с закваската.В процеса на месенето постепенно добавяме и останалото брашно и олио.От вече втасалото тесто правим 12 топчета.
Всяко топче разделяме на три.Правим два фитила,а третото топченце разстиламе с ръце.Върху него разпределяме две нарязани локумчета и завиваме на фитилче,което сплитаме с предходните два.Така оформяме и останалите козуначени кифли.Подреждаме в съда за печене и оставяме да втасат повторно във фурната на 50С.Преди печене намазваме с белтък и ръсим със захар.Запичаме до готовност на 160-170С.



7 коментара:

  1. Миленче,
    навремето баба ми беше майсторка на козунаците, правеше много вкусни кифли и козуначени рула.Днес ги правим в хлебопекарна, но също стават хубави.Твоята рецепта, съдейки по снимките също е чудесна.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. Миленче, направо цели козунаци си направила, като гледам колко са засукани отвътре!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Ех, че са хубави, чудни са, Миленче! А вече има и цъфнали клончета... С нетърпение чакам да се изнеса другата седмица от София, че да видя малко цвят и аз...
    Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Миленка, много апетитни кифлички!
    Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Кажи сега, Миленка колко за мен задели?!:) Ами чудни са тези пухкавелки. Дръпвам си поне една. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Разкошни са - толкова пухкави и меки!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване