четвъртък, 13 август 2015 г.

ДВА ВИДА КИФЛИ ОТ ЕДНО ТЕСТО


продукти :

тесто:

400 мл.пресно мляко;
2 бр яйца(1-ят жълтък оставяме за намазване);
1 кубче мая;
10 с.л.олио;
50 гр.краве масло;
4 ч.ч.брашно;
6 с.л.захар;
1 ч.л.сол;
2 с.л.оцет;


плънка за "КИФЛИ С КАЙМА":

50 гр.кайма;
20 гр.кашкавал;
20 гр.пушено свинско;
1 кисела краставичка;
ронена чубрица за поръска:

плънка за "КИФЛИ С КЪПИНОВО СЛАДКО":

сладко от къпини;
захар за поръска;


Пресяваме брашното заедно със солта в купа.Натрошаваме маята,поръсваме със захарта.Добавяме студеното и настъргано масло заедно с оцета и олиото.Добавяме млекото,месейки до получаването на меко тесто.Оставяме да втаса,покрито с памучна кърпа.
Аз разделих тестото на 20 топки,но следващия път ще ги на правя 14-15 :).
Половината от топчетата разточих и в единия край сложих сладко,а другия нарязах на ивички.Навиваме и поставяме в тавичката,предварително застлана с хартия.Поръсваме ги със захар и оставяме повторно да втасат.
Печем на 170С.
За солените кифли омесваме каймата заедно с кубчетата кисела краставичка,пушеното и кашкавала.
Плънката разпределяме в единия край на разсточената тестена топка и завиваме.След като повторно втасат намазваме с оставения за целта жълтък.Поръсваме  с чубрицата и печем на 170С.





3 коментара:

  1. Бих си опитала и от двата вида, Миленка, чудесни са! :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. На снимките си личи: тесто - душичка! Много апетитни кифлички, Миленче!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. А сега де, коя първо да си взема като и двата вида са чудни пухкавелки1Миленка,пак си майсторила чудесии,грабвам първо от солената,мням!Сърдечен поздрав с усмивка!

    ОтговорИзтриване