вторник, 28 февруари 2012 г.

ТАРТА С ЯБЪЛКИ И ФЪСТЪЦИ



продукти за основата:
100 гр.краве масло;
1 бр.яйце;
1/4 ч.ч.захар;
1 ч.ч.брашно;
щипка сол;

плънка:
1 кг.сладко-кисели ябълки;
5 с.л.мастика;
1 с.л.мед;

поръска:
125 гр.масло;
3/4 ч.ч.захар;
1 с.л.канела;
2/4 ч.ч.брашно;
1 каф.ч.фъстък/суров и белен/;

Тестото за основата се омесва по класическия начин за маслено тесто,а имено:
нарязвам на малки парченца поомекналото масло.Чукваме яйцето и прибавяме захарта.Размачкваме с ръце и постепено се прибавя брашното и омесваме,оформяме на тока и мушкаме в хладилника за около 2 часа тестото.
Започваме да приготвяме плънката с обелването на ябълките,които нарязваме на по-едри парченца.Слагаме ги в малка тенджерка,поливаме с медеца и с мастиката .Задушаваме за 10-15 минутки ,не трябва да се разкашкат,а да останат леееко хрупкави:).Оставяме ги да поизстинат.
Поръската приготвяме като към нарязаното масло прибавяме останалите съставки.Омесването е на ръка,а самата смес е ронлива/такава ни трябва/.
Разточваме тестото за основата  или  ако ни е по-лесно разстиламе с ръце във формата /хубаво е да е силиконова:)/.Изсипваме ябълките,върху които наронваме поръската.
Печем в предварително загрята фурна за 30-40 мин.на 180-200 градуса.
Преди да извадим от формата тартата трябва да е студена /или почти:)/.Да Ви е вкусно!!


БОБ С ПРЯСНО МЛЯКО

продукти:500гр.стар фасул;1морков;1гл.стар кромид;3 кисели краставички;сол;джожден(сух или комбинация от сух и пресен) ;150-200мл.прясно...