вторник, 15 юли 2014 г.

КАРТОФЕНО РУЛО С ВКУСНА ПЛЪНКА


продукти:
2 бр.яйца;
1,200 гр.картофи;
50 гр.кашкавал;
3 скил.чесън;
2 стр.пресен лук;
1 ч.л.черен пипер;
1 ч.л.ронена чубрица;
1/3 ч.л.кимион;
2 щипки индийско орехче;

***за плънката:
3-4 бр.моркови;
100гр.шунка;
1 голяма червена чушка;
1 с.л.оцет от нар;
2 с.л.боровинкова редукция;
2 с.л.ябълков оцет;
2 с.л.олио;
сол;

кашкавал за поръска;


В подсолена вода сваряваме картофите като при тях в тенджрата пускаме и обелените,цели моркови и скилидките чесън.
Готовите(сварени)зеленчуци се отцеждат от течността и сварените картофчета,заедно с чесъна се намачкват хубаво(морковите ги отделяме).Омесваме картофа с двете яйца,настъргания кашкавал,ситно нарязания пресен лук и подправките.Оставяме да почине картофеното тесто,за да си "похортува" с ароматите :).
Чушката за плънката я приготвяме като я нарязваме на четири и после на парченца.Заливаме я с ощетите,боровинковата редукция и малко сол в малка касеролка.Пускаме котлона и поставяме съда.....изчакваме течността да се редуцира и оставяме прекрасно овкусената чушка да изстине.
Върху фолио(найлоново)разстиламе картофената смес на правоъгълник.В единия  край разпределяме маринованата чушка.По средата редим целите моркови,а около тях парченцата шунка.Завиваме рулото и го поставяме в тавата за печене,която предварително сме постлали с хартия.
Намазваме с олио и печем за 30-40 мин.на 180С.Топлото руло покриваме с кашкавал.
Поднасяме със салата според сезона......


СОЛЕН КЕКС С ПРАЗ И ЛУКАНКА

продукти:2 яйца, 200гр.кисело мяко, 1/2ч.л.сида за хляб, 2-3 кисели краставички, 150мл.олио,1с.л.смляна,градинска чубрица, 100 гр. лукан...