вторник, 10 април 2012 г.

РУЛО С ИЗВАРАпродукти за 1 руло:
2 бр.яйца;
1/2 ч.ч.брашно;
1/2 ч.ч.захар;
1/2 пак.бакпулвер;
розова сладкарска боя;

продукти за крема:

150 гр.извара;
200 гр.сладко/по желание/;

Продуктите за блата се разбъркват и полученото тесто печем в правоъгълна тава ,чиито дъно е покрито с намазнена хартия за печене.Печенето става на 180 С.

Кремът се приготвя от смесването на гореизложените продукти.

Изпезеният блат още топъл се намазва с крема и наиваме на руло.

Аз полях рулото с разстопен бял шоколад,а Вие може да украсите рулото пожелание,та дори и само с пудра захар.
Да Ви е сладко!ТОРТА"ЕЛИНОР"продукти за блата:

2 жълтъка;
1 каф.ч.захар;
1 каф.ч.брашно;
1 с.л.какао;
1 с.л.кисело млеко;
1 ч.л.бакпулвер;

продукти за целувчения блат:

2 белтъка;
1оо гр.захар;
1 с.л. брашно;

продукти за крема:

300 мл.течна готварска сметана;
1/2 ч.ч.захар;
1 каф.ч.кокосови стърготини;
2 желатина;
1 ч.ч.кайсии/плод от компот/;

1 ч.ч.сок от кайсиев компот;

продукти за украса:

1 каф.ч.бадемов чипс;
кокос;
50 гр.млечен шоколад;
2 с.л.ром;
20 гр.масло/маргарин/;

Първо се заемаме с целувчения блат,за да има време хубаво да изстине.Разбиваме белтъка на твърд сняг и постепенно прибавяме малко по малко захарта и продължаваме да разбиваме.Прибавяме брашното и и печем целувчени блат в тортена форма с намазнена хартия на дъното.Печенето става на 170 С.


Основния блат приготвяме като към киселото млеко прибавим набухвателя.Разбъркваме хубаво с жълтъците, сипваме захарта и какаото.Малко по малко прибавяме към сместа брашното и получаваме гладко тесто,което печем в същата форма за тората,в която пекохме предния блат.Печем на 180 С до готовност.
Желатина накисваме в 1 каф.ч.вода,а през това време разбиваме сметаната докато стане пухкава и гъста смес.Прибавяме захарта и продължаваме да разбиваме с миксера,като постено сипваме и кокоса заедно с обелените кайсии.
Вече набъбнзлия желатин разстваряме на водна баня и на тънка струйка сипваме в смерановия крем.
Започваме да сглобяваме......Основният блат слагаме в тортената чиния и сиропиираме със сока от компота.Слагаме ринг около блатчето и сипваме 1/2 от крема ,заглаждаме и слагаме целувката .Покриваме с останалия крем като оставим много малко /за да замажем страните /и мушкаме тортата за 15 мин. в хладилник.
Махаме ринга.разпределяме остатъка на крема по страниците на тортата,които напудряме хубаво с кокос.
Украсяваме с бадемов чипс и разстопен шоколад на водна баня с масълцето и рома.


Прекрасна торта се получи..ще ми е приятно ако я опитате и вие!


Вторник на Великата седмица
Притча за десетте девици. Фреска от Дионисий, XV век
Велики вторник е ден за поучения и последни нравствени наставления. Исус ни дава пример как да благотворим - не да даваме от излишъка си за тази цел, а като бедната вдовица да отделим от последните си материални средства.

Когато говори за приближаването на дните на борба и изпитание, Христос разказва за десетте мъдри девици, които били готови за идването на Господа. Напомня ни, че трябва "да бодърстваме и да не униваме", и да държим светилниците си запалени в очакване на Божествения Жених.

На Велики вторник от Страстната седмица се припомня притчата на Спасителя за 10-те девойки, като с това се подсказва, че хората трябва да бъдат богати на добри дела в очакване на бъдещия съд.

Във Велики вторник на Страстната седмица в църквата се чете освен притчата за талантите, тази за десетте девици. В тази притча се говори за пет мъдри и пет неразумни девици, а се подразбира пет мъдри и пет неразумни човешки души.

Мъдрите имали чисти светилници и свещен елей, а неразумните - само чисти светилници. Светилниците в тази притча символизират телата, а маслото (елей) - милостта. На гръцки език "милост" се произнася "елеос". Оттук е дошла и думата "полиелей", което означава "многомилостив".

На празничната утреня освещаването на църквата се усилва от запалването на свещите и елея, когато се пеят псалмите за многото милости Божии към избрания народ и много пъти се повтаря: "да бъде милостта Му вечна, алилуя"!

Страстната седмица е последната от Великденския пост, който продължава осем седмици. През тази седмица от Лазаровден всеки ден е значителен до Възкресението Христово.

Макар и мрачно на вън в сърцето ми е слънчево и празнично момичета и желая това настроение да Ви го предам с част от украсата у дома...
СОЛЕН КЕКС С ПРАЗ И ЛУКАНКА

продукти:2 яйца, 200гр.кисело мяко, 1/2ч.л.сида за хляб, 2-3 кисели краставички, 150мл.олио,1с.л.смляна,градинска чубрица, 100 гр. лукан...