вторник, 4 декември 2012 г.

САЛАТА БРОКОЛИ И МОРКОВ



продукти:

500 гр.броколи;
200-300 гр.моркови;

марина:

1/2 каф.ч.ябълков оцет;
1 ч.ч.вода;
1 с.л.сол;
3 с.л.захар;
2 скил.чесън;


Първо приготвяме марината като оцета,водата,солта,захарта и олиото/зехтина/ ги затопляме до момента на стапяне на захарта.Прибавяме счуканите чеснови скилидки.
Слагаме подсолена вода да заври и когато това стане пускаме нарязаните на кръгчета/по-дебели/моркови за 3 мин..Пускаме и накъсаното на розички броколи за 2 мин.във врящата вода,но не махаме морковите.
Изцеждаме водата и покриваме с ледена вода зеленчука за минута-две.
Броколито и морковите изсипваме в подходяща салатиера и ги заливаме с изстиналата марина.
Тази салата може да Ви се вижда бедна от към подправки,но така изпъква вкуса на броколито по-осезаемо:)))

А ЛА ФРЕНСКА ЛУЧЕНА СУПА



продукти:

500 гр.картофи;
700 гр.кромид лук;
50 гр.краве масло;
1ч.л."Вегета";
1-2 с.л.сол;
1-2 с.л.брашно;
1 с.л.червен пипер;
черен пипер;

100 мл.пресно млеко;


Сваряваме картофките във 1,200 л.вода,подсолена с 1 с.л.от солта.Готовите картофи/без да изхвърляме водата/ намачкваме с ръчна преса/може и да ги пасирате,въпрос на вкус/.
Лука нарязваме на полумесеци и го задушаваме-изпържваме в комбинацията олио-масло.Поръсваме със зеленчуковата подправка.Когато зеленчукът е омекнал и почти се е карамелизирал го поръсваме с червения пипер и брашното.Постепенно разреждаме лука с картофен бульон и го изсипваме при картофа.оставяме супата да поври около 10 мин..Застройваме само с млекото.
Поднасяме с крутончета и пресно смлян черен пипер.
Да Ви е вкусно!

БОБ С ПРЯСНО МЛЯКО

продукти:500гр.стар фасул;1морков;1гл.стар кромид;3 кисели краставички;сол;джожден(сух или комбинация от сух и пресен) ;150-200мл.прясно...