сряда, 6 ноември 2013 г.

СВИНСКО В ПАТЛАДЖАН


продукти за 2 порции:

1 голям патладжан;
400-500 гр.свински бут;
1 стрък праз;
2 бр.домати;
1 дафинов лист;
сол;
черен пипер;
олио;

кашкавал;

Обелваме на ивици патладжана и го разделяме по дължина на две равни части.Издълбаваме зеленчука и го посоляваме.Оставяме да се отцеди горчивата течност.
Свинското месо нарязваме на парченца като за тас-кебап и с малко олио и водичка се задушава.Посоляваме месото и прибавяме ситно нарязания праз,наситнената сърцевина на патладжана и рендосания един домат.Поръсваме с още малко сол,пускаме дафиновото листо и оставяме тихо да къкри до готовност:ако се налага доливаме още малко вода,но готовата плънка трябва да е на мазнинка.Подправяме с черен пипер-прясно смлян.
В 4-5 с.л.олио запържваме патладжанените половинки и от двете страни.
Поставяме патладжана в малка тавичка и разпределяме кавърмата в тях.Другия домат нарязваме на шайби и покриваме с тях двете половинки патладжан.
Печем на 180С за 20-30 мин..Покриваме с настъргания кашкавал и оставяме ястието на топло при изключена фурна.


БОБ С ПРЯСНО МЛЯКО

продукти:500гр.стар фасул;1морков;1гл.стар кромид;3 кисели краставички;сол;джожден(сух или комбинация от сух и пресен) ;150-200мл.прясно...