сряда, 7 май 2014 г.

ТЕМЕНУЖЕНА ТОРТА


блат:

12 бр.яйца;
1 ч.ч.захар;
2 ч.ч.брашно;
1 ч.л.бакпулвер;
6 с.л.портокалов сок;
2 с.л.уиски;
4 ванилии;
4 щипки махлеб;

олио за намазване:

крем:

3 пак.бонбони"Теменужки";
1 пак.крем"Оле"-ванилия;
400 мл.прясно мляко;
500 гр.заквасена сметана;

прясно мляко за сиропиране на блата;

за украса:

1 ч.ч.начупени белени бадеми;
1/2 ч.ч.кълцани орехови ядки;
озахарени листенца от теменужки;

В малка тенджерка сипваме около 50-100 мл.вода,в която разтапяме бонбонките.Получаваме уханен гъст сироп.

Приготвяме кремчето"Оле"според упътването и с помоща на сладкарска шпатула го объркваме със заквасената сметана и поизстиналия сироп от разтопените бонбони"Теменужки".

От продуктите за блата ще приготвим два правоъгълни блата!
Разбиваме 6-те яйца с половин чаена чаша захар и махлеба.Прибавяме сока от портокал и уискито,заедно с бакпулвера.Към гладката смес сипваме и чашата бяло брашно.
За изпичането на блатовете използване тавата на фурната,която застиламе с хартия,която от своя страна сме намазали с олио.Изсипваме сместа за първия блат и печем на 170С.
Оставяме блата да поизстине и нарязваме на ленти с ширина 5-6 см..Сиропираме с прясно мляко.
Сглобяваме теменужената торта като намазваме с крем една лента блат и навиваме на руло(не стегнато),което поставяме изправено в подноса.Слдващата лента пак намазваме с крем и я навиваме около центъра......така оформяме торта.
Панираме борда на тортичката с запечените ядки като оставяме малко количество и за поръсване отгоре.
Украсяваме с озахарени листенца от теменужки.Озахаряването става като измитите и подсушени листенца се намазват с белтък,поръсват се кристална захар и сушим върху хартия във фурната на 50С с вентилатор.




БОБ С ПРЯСНО МЛЯКО

продукти:500гр.стар фасул;1морков;1гл.стар кромид;3 кисели краставички;сол;джожден(сух или комбинация от сух и пресен) ;150-200мл.прясно...