неделя, 4 март 2012 г.

КИФЛИЧКИ СЪС СИРЕНЕ



продукти:
2 ч.ч. пресно млеко;
50 гр.краве масло;
1 с.л. захар;
2 с.л.сол;
1 яйце;
42 гр.мая /1 кубче/;
брашно около 1 кг.;


плънка със сирене:
400 гр.сирене;
1 белтък;

за намазване:
1 жълтък;
2 с.л.олио;


поръска по желание;

В малка тенджерка изсипваме пресното млеко,в което сме пуснали маслото и слагаме на котлона ,за да се затопли/не да завира/.Млекото трябва да е топло толкова,че пръстчето на ръката ни да издържа потопено в него:).Размиваме маята в топлата течност,прибавяме солта ,захарта и едното яйце,разбиваме хубаво сместа.
Изсипваме почти килограм брашно в съда за месене и правим кладенче,в което постепено прибавяме млечната смес докато месим.

Целта е да получим меко и еластично тесто,което оставяме покрито да втаса за около 30 мин.
От тестото оформяме 13-14 топчета.
Приготвяме плънката като натрошаваме сиренцето и го разбъркваме с белтъка от останалото яйце.

Жълтъкът и олиото се разбиват.Тях ще ползваме за намазване на кифличките.

Вземаме топче,разточваме на кръг,който разрязваме на четири.

Слагаме в широкия край по малко от плънката и навиваме към върха.Завиваме като спиралка и поставяме кифличката в тавичка,предварително застлана с хартия.Така нареждаме едно до друго кифличките ,намазваме с жълтъка,поръсваме със семена/аз използвах тиквени семки/.

Включваме фурната на 80 градуса и пъхаме тавичката,за да втасат кифличките на топло.Когато удвоят обема си увеличаваме на 200 градуса и печем до изпичане.


Тъй като меря на око не ми достигна сиренявата плънка и останалите кифлички станаха със саламче......,не че бяха лоши :)

Тях поръсих с ронена чубрица,като предварително подмазах с жълтъка.


ЗДРАВОСЛОВНИ ТРИЪГЪЛНИЧЕТА

продукти* 1 ч.ч.овесени ядки(предварително запечени) ;1/2ч.ч.заоечени орехови ядки(начупени или накълцани) ;1шепа стафиди;50 гр.крав...