четвъртък, 5 юли 2012 г.

ЛЕЖЕРНО С КАЙСИИ



продукти за основата:

1 ч.ч.грис;
2 с.л.маргарин;
2 ч.ч.вода;
1 ч.ч.захар;
канела;

продукти за крема:

2 жълтъка;
1 1/2 ч.ч.захар;
1 с.л.маргарин;
7 с.л.брашно;
500 мл.вода;


кайсии;


На дъното на тортена форма слагаме двете лъжици маргарин и го разтапяме/да се позапържи/във фурната.Изсипваме гриса и връщаме във фурната за още 5 мин.

Изсипваме водата и захарта,разбъркваме и изчакваме водата да се поеме от гриса.Изкарваме ,за да изстине,поръсваме с канелата.

Захарта/2/3 от нея/ с маргарина се карамелизира.

Разбиваме жълтъците,останалата захар във водата/студена/.Прибавяме брашното и получената гладка смес изсипваме в тенджерката с карамела и сваряваме крема.

Оставяме почти да изстине ,но не напълно.

Почистваме и разполовяваме кайсиите.

Нареждаме ги върху гриса и заливаме с крема.
Прибираме в хладилник за около 2 часа преди сервиране.
Да Ви е сладко!


СОЛЕН КЕКС С ПРАЗ И ЛУКАНКА

продукти:2 яйца, 200гр.кисело мяко, 1/2ч.л.сида за хляб, 2-3 кисели краставички, 150мл.олио,1с.л.смляна,градинска чубрица, 100 гр. лукан...