вторник, 24 януари 2012 г.

ПЕЧЕНИ ЯБЪЛКИ С МЕД И ХАЛВА

За тази рецепта ще изневеря на точните мерки,но не мисля че е необходимо да конкретизирам грамажите.Всичко е според Вашето желание.




продукти:
ябълки/сладко-кисели/;
тахан-халва;
мед;
канела;

Измиваме ябълките и ги срязваме на две.Почистваме от семето и дръжките и поръсваме с канелка.
В ямките на ябълките слагаме по малко халва и всяка ябълчица  поливаме с по една чаена лъжичка мед.
Печем в предварително загрята фурна за около 20 минути на 180 градуса.


БУРАНИЯ



продукти:


1 кисела зелка /около 1 кг./;
1 стрък праз;
1 ч.ч.ориз /около 200 гр./;
1с.л.червен пипер;
1ч.л.черен пипер;
150 мл.олио;

Почистваме праза и го нарязваме на ситно.Наситняваме и киселото зеле и заедно с праза ги задушаваме в добре загрятото олио .След около 10-15 мин.прибавяме ориза,червения и черния пипер.Бъркаме още 4-5 мин.и прехвърляме сместа в подходяща тавичка.Заливаме с вода,чието съотношение с ориза е 3:1.
Печем за около 40 мин.на 180-200 градуса.
Много вкусно ястие,което е типично за нашата страна и за тракийския регион.
Да Ви е вкусно!

"ЛЕК СЛАДКИШ С ОРЕХИ И ДЖАНКИ"

състав: блат: 1ч.ч.вода;1/2ч.ч.олио;250гр.кафява захар;1яйце;1ч.ч.орехови ядки;1/2ч.ч.сода за хляб;1с.л.течна ванилия;около 2ч.ч.брашно; зал...