неделя, 22 януари 2012 г.

СПАНАК С ЕМЕНТАЛ

продукти:


200 гр.спанак;
150 гр. ементал;
1-2 бр.моркови;
2 бр.яйца;
1 каф.л.сол;
1 ч.л.зеленчукова подправка;
4-5 с. л.олио;

Почистения спанак заедно с нарязаните на малки парченца  моркови  и солта,задушаваме с олиото в малко водичка до готовност.Оставяме ги да изстинат.
Отделяме жълтък от белтък и разбиваме на сняг яйчните белтъци.
Вече поизстиналия спанак нарязваме и прибавяме жълтъците.настъргания ементал и зеленчуковата  подправка.
С шпатулка внимателно прибавяме белтъка и разбъркваме сместа.Слагаме всичко в съда за печене/най-добре да е силиконов:)/.
Печем в предварително загрята фурна на 180-200 градуса за 10-15 мин.


СУПА С РИБНИ ТОПЧЕТА



продукти:


150-200 гр.филе от бяла риба;
1 яйце;
2 моркова;
1 гл.лук;
1/2 вр.магданоз;
1ч.ч.кисело млеко;
1 с.л.Вегета;
11/2ч.л.сол;
1ч.л.черен пипер;
1 даф.лист;
5-6 с.л.олио;
брашно;

Рибното филе накълцваме на много малки парченца/ако нямате време просто ги смелете/.Настърганата 1/2 гл.лук пробавяме към рибата.Посоляваме с 1/2 ч.л.сол и чукваме яйчицето.Оставяме на страни рибната кайма за около 20 мин.да поеме от ароматите.


В 1,250 л.вода прибавяме нарязанита 1/2 гл.лук,моркови, дръжките на магданоза и  олиото/ако прецените може да промените по Ваш вкус количеството/.При завирането сипваме вегетата ,дафиновото листо и остатъка от солта.
Оформяме топчетата колкото орехче ,които овалваме предварително в брашно и ги пускаме във врящата супичка.
Когато топчетата изплуват на повърхността и морковите омекнат ,то тогава вече сме сигурни в готовността на супата и застройваме с киселото млеко,в което сме прибавили малко брашно и черният пипер.В млечната кашичка сипваме на струйка от бульона и връщаме отново в ароматната супа.
Поръсваме с наситнен магданоз и поднасяме с лимон.
Да Ви е сладко!



ЗДРАВОСЛОВНИ ТРИЪГЪЛНИЧЕТА

продукти* 1 ч.ч.овесени ядки(предварително запечени) ;1/2ч.ч.заоечени орехови ядки(начупени или накълцани) ;1шепа стафиди;50 гр.крав...