неделя, 18 март 2012 г.

ХЛЯБ ПЕЧЕН В ГЮВЕЧ



продукти:


500 гр.бяло брашно;
1 каф.ч.смес от семена/мак,белен слънчоглед,сусам,ленено семе/;
2 с.л. сол;
1 с.л.захар;
22 гр.пресна мая;
1 ч.л.оцет;
вода;

1/2 ч.ч.олио;

Омесваме меко тесто от брашното,наронената мая,захарта,солта,оцета и семената.Количеството вода го преценяте в хода на месене-трябва ни меко тесто.
Полученото тесто леко разстиламе сръце върху работния плот сипваме олио/не всичкото/и продължаваме омесването мазнинката.Месим като постепенно употребим всичката мазнинка.
Оформяме хляба както преценим,аз откъснах от цялото едно топче с големината на портокал.Оформих голямото и малкото тесто на топки ,които поставих една върху друга.

Вземаме глинен гювеч с широк отвор и поставяме хляба в него.Похлупваме с капака и пъхаме в предварително загрята фурна на 50 С.
Оставяме на тези градуси за 10 мин.,след което печем на 180 С за около 30 мин.Става превъзходен хляб с прекрасен загар.
С печенето в гювеч постигаме ефекта на печене в пещ:))
Препоръчвам да опитате!



СЛАДКИШ С ЯБЪЛКИ



продукти за тестото:
200 мл.пресно млеко;
20 гр.мая/пресна/;
400 гр.брашно;
50 гр.краве масло;
1 каф.ч.пудра захар;
1 яйце;
щипка сол;

продукти за поръска:
1 ч.ч.галета;
1 каф.ч.пудра захар;
50 гр.краве масло;
1 ч.л.канела;

1 кг.ябълки;

глазура:
100 гр.черен шоколад;
2-3 с.л.пресно млеко;


Затопляме млекото до телесна температура,разбиваме яйцето и размиваме маята.
Разтваряме в течността захарта и солта.
Смесваме брашното и маслото,като с помоща на ръцете си/претривайки/ станат трохи.
Прибавяме млечната смес към маслените трохи и омесваме меко тесто,оставяйки го да почине за около 20 мин.
Поръската приготвяме като смесим канелата,захарта,галетата и мекото масло-получаваме трохиобразна смес.
Ябълките се обелват ,почистват и нарязват на 4 или 6 парчета/зависи от големината на плодовете.
Разстиламе с ръце или разточваме с точилка тестото и застиламе правоъгълна тава /с големина около 40/50/.
Поръската разпределяме върху тестото,а върху нея парчетата ябълка.
Печем на 160 С до готовност.
Украсяваме поохладения десерт с разтопения  шоколад с пресното млеко на водна баня.
Много лек сладкиш,а как ухае оставям на Вас да разберете:))

МИШ-МАШ



продукти:

500 гр.печени чушки "Капия";
200 гр.сирене;
100 мл.олио;
5 бр.яйца;
1 гл/кромид-лук;
3 ск.чесън;
1/2 ч.л. черен пипер;
1 ч.л.сол;
1 люта чушка /по желание/;

магданоз;

Нарязваме лука на ситно и заедно с нарязаните на ивици печени пиперки ги задушаваме в сгорещеното олио.Прибавяме нарязаните скилидки чесън и люта чушка.Посоляваме и подпрвяме с черния пипер.Похлупваме за около 15 мин.съда като от време на времр разбъркваме ястието.
Махаме капака и прибавяме яйцата и ги разкъсваме,разбърквайки, като след около 5 мин.сипваме към сместа и нароненото сирене.
Ястието е напълно готово след около 5-10 мин.
Поднасяме това прекрасно и традиционно блюдо обилно поръсено с пресен магданоз!!!


ЗДРАВОСЛОВНИ ТРИЪГЪЛНИЧЕТА

продукти* 1 ч.ч.овесени ядки(предварително запечени) ;1/2ч.ч.заоечени орехови ядки(начупени или накълцани) ;1шепа стафиди;50 гр.крав...