четвъртък, 20 декември 2018 г.

"КОЛЕДНИ БИШКОТИ С ШАМ ФЪСТЪК И ЧЕРНИ СТАФИДИ"


продукти:2 яйца;1 бакпулвер;1/4 ч.ч.зехтин;3/4 ч.ч.кристална захар;1 ванилия;1 ромова есенция;1/2 ч.ч.едри,черни стафиди;1 ч.ч.ядки от шам фъстък;настъргана,мандаринена кора; около 2 ч.ч. брашно;

Много добре разбиваме зехтина със захарта.Добавяме набухвателя и ароматите.Чукваме двете яйца и продължаваме с бъркането.Прибавяме ядките,разполовени и стафидите.С помощта на брашното омесваме меко тесто,което оформяме на дълго.Печем при предварително загрята фурна при 170С за около 30-40 мин..Леко поизстинал сладкишът се нарязва с остър нож на парчета с дебелина 1 см..Филийките запичаме за още 10 мин,оставяме ги напълно да изстинат,за да станат хрупкави.Поръсваме с много малко пудра захар!


"СКОЧ КОЛЕДА"


продукти:230 гр.меко,краве масло;1/2 ч.ч. пудра захар;1 ч.ч.нарязани,сушени плодове(микс от синя слива и кайсия);около 2 ч.ч.брашно;80 мл.уиски;

Заливаме с алкохола плодовете поне час преди да започнем приготвянето на сладките......
Хубаво разбъркваме пудрата захар и мекото масло.Прецеждаме плодовете ,а останалата алкохолна течност сипваме при маслената смес.Добавяме брашното и получаваме меко,не лепнещо тесто.
Правим топчета колкото среден орех.Разстиламе топчето и слагаме от напоените плодчета.Внимателно загръщаме и оформяме отново топче....Подреждаме в тавичка,покрита  с хартия или силиконово килимче.Печем в затоплена фурна на 170С.до леко порозовяване.Още топли ги поръсваме обилно с пудра захар.




БОБ С ПРЯСНО МЛЯКО

продукти:500гр.стар фасул;1морков;1гл.стар кромид;3 кисели краставички;сол;джожден(сух или комбинация от сух и пресен) ;150-200мл.прясно...